Uurijate töörühm kontrollis, kas rinnapiima-proovid sisaldavad pandeemiat põhjustava uue koroonaviiruse ogavalgu-spetsiifilisi immunoglobuliin-A-antikehasid, vahendab MedicalXpress.

Laiendatud uuringusse hõlmati rohkem kui 60 naist, kellelt koguti proove kuni kahe kuu jooksul pärast COVID-19 diagnoosimist, märkis USA-s tegutseva Idaho osariikliku ülikooli teadlane Michelle K. „Shelley" McGuire, kes koos New Yorki osariigis tegutseva Rochesteri ülikooli meditsiinikeskuse uurimisala aseprofessori Antti E. Seppoga mullu 23. detsembril teadusajakirjas Frontiers in Immunology avaldatud uuringut juhatas.

Analüüsid näitasid, et kolmveerandil naistest ilmnesid antikehad rinnapiimas kuni kahe kuu vältel; mõned neist hakkasid antikehi tootma juba nädala jooksul pärast COVIDi diagnoosimist.

„Kõige olulisem ongi, et enamikul neist naistest püsis antikehade tase kõrge kuni kahe kuu vältel," rõhutas McGuire. „See kinnitas veendumust, et rinnaga toitmine on õige otsus ka COVIDi põdemise ajal."

Uurijate osutusel tekitasid rinnapiimas sisalduvad antikehad vastsündinutele tõenäoliselt püsiva passiivse immuunsuse.

Uurimus toetub varasematele tulemustele, mis näitasid, et SARS-CoV-2-viirusesse nakatunud, last rinnaga toitvate emade rinnapiim ei sisalda viirust.

Lisaks piimaproovidele andsid naised rinnanahalt enne ja pärast pesemist kogutud tampooniproove. Ehkki rinnapiimas SARS-CoV-2 viirust ei tuvastatud, sisaldasid 29% tampooniproovidest enne pesemist SARS-CoV-2 geneetilist materjali (RNA). Pärast pesemist osutusid positiivseteks vaid kaks 29-st tampooniproovist, s.t ainult 9%. Uurijad oletavad, et viiruse RNA sattus rinnanahale köhimise tõttu või kodukeskkonnast.

Uurijad rõhutavad, et nad ei leidnud proovidest elus viiruse jälgi, mistõttu pole sellise tulemuse pärast põhjust muretseda. Uurimus kinnitab varasemat oletust: rinnaga toitmine COVID-19 põdemise ajal on rinnalastele mitte ainult ohutu, vaid tõenäoliselt kaitsva toimega, selgitas McGuire.

Teadlaste osutusel toetavad uuringu tulemused soovitusi innustada imetavaid emasid jätkama rinnaga toitmist nii COVID-19 põdemise ajal kui ka pärast seda.

Jaga
Kommentaarid