USA biotehnoloogiaettevõte Gritstone bio, Inc. koostöös Manchesteri ülikooliga ja Manchesteri ülikooli riikliku tervishoiuteenistuse trustiga (MFT) teatasid 4. jaanuaril, et esimese etapi kliiniliste katsete esialgsete andmete põhjal tekitab uus vaktsiin olulisel määral neutraliseerivaid antikehasid – samamoodi nagu juba kasutusele võetud mRNA-vaktsiinid, aga kuni kümme korda väiksema annuse juures.

Sellist reaktsiooni täheldati esimesel kümnel inimkatsealusel, vahendab MedicalXpress.

Vaktsiini kavatseti algselt katsetada 20 hea tervise juures 60-aastase ja vanema inimese peal, kes on varem saanud kaks annust AstraZeneca esimese põlvkonna COVID-19-vaktsiini. Esialgsed tulemused annavad mõista, et uus tõhustusvaktsiin oli üldiselt ohutu ja katsealused talusid seda hästi.

Gritstone’i programmi CORAL raames arendatav ühend on ennastpaljundava mRNA põhine teise põlvkonna SARS-CoV-2-vaktsiin (ingl self-amplifying mRNA second generation SARS-CoV-2 vaccine) ehk lühidalt samRNA, mis transpordib nii ogavalkudelt kui ka muudelt valkudelt pärinevaid antigeene.

Katsetes tekitas samRNA-vaktsiin lisaks konserveerunud SARS-CoV-2-viirusvalkudest pärinevate sihtmärkide suhtes tugevaid CD8+ T-rakkude reaktsioone ja võimendas ogavalgu-spetsiifilisi T-rakke.

Nende tulemuste alusel laiendatakse uuringut nüüd 120 katsealusele, mis loodetavasti võimaldab kiiremini algust teha katsete hilisemate etappidega.

„Nagu näeme omikrontüve puhul, muteeruvad pinnavalgud – nagu ogavalk – kiiresti, mistõttu ogavalgu-spetsiifiliste vaktsiinide pakutav immuunsus ei laiene hulka ogavalgu mutatsioone hõlmavatele tüvedele,“ kommenteeris ettevõtte Gritstone bio, Inc. asutaja, president ja tegevjuht Andrew Allen. „Meie arendasime oma vaktsiine pakkuma laialdast CD8+ T-rakkude põhist immuunsust, mis kujutab endast täiendavat olulist kaitsekilpi viiruste vastu.“

Alleni osutusel võimaldab see uuendus hõlmata laia valikut äärmiselt konserveerunud viiruse-epitoope, mis võivad tekitada sellise immuunoleku, mis võib pakkuda põhjalikumat kliinilist kaitset nii praegu kui ka tulevikus levivate SARS-CoV-2 variantide suhtes ja kujuneda esimeseks sammuks teel üldise koroonaviirusvaktsiini (ingl pan-coronavirus vaccine) väljatöötamise poole.

Üksainus 10 µg suurune annus programmi CORAL samRNA-vaktsiini tekitas vähemalt 22 nädalat pärast kahe AstraZeneca vaktsiiniannuse manustamist järgmiseid nähte.

  • CD8- T-rakkude uued reaktsioonid laia valiku mitte-ogavalgu-spetsiifiliste epitoopide suhtes, sh hulga tõendatud T-raku-sihtmärkide suhtes haigusest tervenejatel, mis näitab, et uuel vaktsiinil on potentsiaali pakkuda viirustüvest sõltumatut immuunsust.
  • Juba olemas olevate ogavalgu-epitoopide-vastaste T-raku-reaktsioonide võimendumine, mis usutavasti lisandub ogavalgu-spetsiifiliste vaktsiinide pakutavale antikeha-põhisele kliinilisele kaitsele.
  • SARS-CoV-2 ogavalgu suhtes laialdase ja tugeva neutraliseeriva toimega antikehad, mille tase klapib esimese põlvkonna mRNA-vaktsiinide kõrgemate annuste kohta sarnases kliinilises kontekstis avaldatud andmetega (COV-BOOST-uuring; Munrto jt, The Lancet 2021).

Lisaks näitasid katsed, et vaktsiin on ohutu ja katsealused taluvad seda hästi; uurijad ei täheldanud tasemele 3/4 vastavaid soovimatuid kõrvalnähte või ootamatuid ohutusprobleeme.

„On üha ilmsem, et T-rakkude põhisele immuunsusele keskendumine on oluline viis sellise tugeva ja püsiva immuunsuse saavutamiseks, mis võib takistada tulevastel SARS-CoV-2 tüvedel ränga haigestumise, haiglaravi ja surma põhjustamist,“ lisas Manchesteri ülikooli kliinilise õppetooli aujuhataja ning MFT läbi viidava uuringu nakkushaiguste konsultant ja troopiliste haiguste ülemuurija professor Andrew Ustianowski, kes on ka Ühendkuningriigi riikliku terviseuuringute instituudi COVIDi-vaktsiinide uurimisprogrammi juhataja. „Me usume, et tõhustusvaktsiinina kutsub meie vaktsiin esile tugevad, kauakestvad ja laialdased immuunreaktsioonid, mis võivad osutuda ülioluliseks haiglaravile sattumise ja surma suhtes eriti haavatava eakama rahvastikurühma jätkuval kaitsmisel.“

Jaga
Kommentaarid