Vaktsiin põhineb tubakataime sugulasel, mida kasutatakse viirust jäljendava osakese tootmiseks ja mida kombineeritakse GSK valmistatud adjuvandiga, mis suurendab üldist immuunvastust.

Uuring, milles osales 24 000 täiskasvanut kuuest riigist, näitas, et vaktsiini üldine tõhusus oli 71%, mis deltatüve puhul suurenes 75%-ni. Uuring ei hõlmanud uut omikrontüve, sest see ei olnud uuringu ajal veel levinud.

"Need on julgustavad tulemused, arvestades, et andmed saadi keskkonnas, kus juba ringlesid uued viirustüved. Ülemaailmne COVID-19 pandeemia näitab endiselt uusi tahke, kusjuures praegu domineerib deltatüvi, tulemas on omikrontüvi ja tõenäoliselt järgnevad teised variandid," ütles Thomas Breuer, üleilmse COVID-19 adjuvantvaktsiini juht ja GSK üleilmne tervishoiujuht.

"Taimepõhise vaktsiinitehnoloogia kombinatsioonil on märkimisväärne potentsiaal olla tõhus," ütles ta.

Medicago taotleb regulatiivset heakskiitu Kanadas ning peab läbirääkimisi ka USA ja Ühendkuningriigi reguleerivate asutustega.

Vaktsiinis kasutatakse tehnoloogiat, mida nimetatakse “viiruse sarnasteks osakesteks”, mis jäljendavad koroonaviiruse struktuuri, kuid ei sisalda selle geneetilist materjali.

Maailma terviseorganisatsioon on kirjeldanud taimsetest ainetest saadud vaktsiine kui "uut ja põnevat võimalust", mida on odav toota ja lihtne säilitada.

Jaga
Kommentaarid