Täpselt 80 aastat tagasi, 1941. aasta detsembri esimeses pooles, läks Punaarmee Moskva lähistel vastupealetungile – pärast seda, kui Natsi-Saksamaa vägede eelmine pealetung NSV Liidu pealinnale oli lõplikult läbi kukkunud. Moskva lahing oli Wehrmachti esimene suurem lüüasaamine Teises maailmasõjas. See langes kokku teise suursündmusega, mis muutis Teise maailmasõja käiku: Jaapani rünnakuga USA mereväebaasi vastu Pearl Harboris, millele järgnes USA astumine sõtta Hitleri-vastase koalitsiooni poolel. Pärast Moskva ja Pearl Harbori lahingut ei suutnud Saksamaa enam alistada Nõukogude Liitu, kes koondas kõik oma ressursid ja hakkas aina rohkem abi saama lääneliitlastelt. Kuid kas natsidel oli 1941. aastal mingit võimalust vallutada Moskva – ja kas oli võimalik üldvõit sõjas idarindel?

Miks ei õnnestunud sakslastel 1941. aastal Moskvat ära võtta?

Selleks olid objektiivsed põhjused 1941. aasta kampaania lõpuks oli saksa armee kurnatud. Nad olid ära kulutanud oma kütusevarud ja juba novembrist valitses terav kütusepuudus. Sellest tulenevalt polnud neil võimalik kasutada suuremat osa oma tanki-ja lennuväest. Lennuväega oli üldse nii, et nõukogude pool sai kasutada oma betoonkattega lennuvälju, sakslastel olid välilennuväljad pinnaskattega, mille kasutamine sõltus tugevalt ilmastikuoludest. Nõukogude Liit paiskas lahingusse kõik oma järelejäänud ressursid ning isegi vaatamata sellele, et värskelt oli hävitatud kolm Punaarmee rinnet, oli Stalinil piisavalt jõude.

Nõukogude õhutõrjekahur Moskva kesklinnas asuva maja katusel. Moskvat pommitati saksa lennuväe poolt vähe. FOTO: wikimedia

1812 andsid venelased Moskva Napoleonile ära ja võitsid ikkagi sõja. Kas Moskva vallutamine sakslaste poolt oleks avaldanud mõju sõja lõpptulemusele?

Mul on sellele raske vastata. Kui vaadata sakslaste vägesid oktoobris, siis selliste jõududega nad poleks suutnud Moskvat ära võtta. Neil oli võimalus haarata linn tiibadelt, et pääseda linnalahingutest. Samuti kui nad oleksid kontsentreerinud oma rünnaku, siis oleksid nad ilmselt suutnud ära võtta Moskva eeslinnad, kuid sellele oleks järgnenud Stalingradi lahingu stsenaarium ja väga karmid tänavalahingud. Stalin poleks linna kergelt ära andnud.