'Winamp ilmus algupärasel kujul 21. aprillil 1997, kui digimuusika kuulamine oli veel midagi uut ning laialt kasutusel olid pigem helikassetid, vinüül- ja CD-plaadid.

Meediapleier püsis menukas veel aastaid, aga maailm liikus edasi – digimuusika, failijagamise, digipleierite ning hiljem lihtsalt veebist muusika striimimise ehk voogedastamise juurde.

Iseseisvate muusikapleierite tähtsus oli seega määratud aina kahanema. Winampi viimane laiemale ringile mõeldud ehk nn stabiilne väljalase ilmus ligi kaheksa aasta eest, 12. detsembril 2013.

Järgnevas jaanuaris sai Winamp uue omaniku – Radionomy Group, mis hoiab käigus veebiraadiote platvormi Radionomy.

Firma üks asutaja ning tegevjuht Alexandre Saboundjian kuulutas 2018. a septembris, et järgmisel aastal ilmub ka Winampi uus suur väljalase. Seda oleme oodanud siiski praeguseni ja kui tarkvara ilmumise uudisest taas kaugemale ei jõuta, ootame ka edaspidi.

Tootja foto

Segaseks jääb, miks Winampi üldse edasi arendada. Veebis on korralikke meediapleiereid küll, kui juba arvutis või nutiseadmes olevad ei rahulda. Striimingu populaarsus ei näita ka vähimatki märku raugemisest (YouTube, Spotify, Apple Music), rääkimata digipalade ostmisest.

Nii et ootame huviga, mida Winampi uuel väljalaskel pakkuda on, mida pleieri hiilgeaegadest palju edasi liikunud maailmal veel vaja oleks.

Senise info põhjal pakuks, et Radionomy Group läheneb sisutootjatele (podcast'i-sepad jm), kes pole seniste sisu levitamise platvormidega päris rahul. Kui neile enam teenimisvõimalusi pakkuda, võib uus Winamp tõesti olemasolevatele striiminguhiidudele teatavat konkurentsi pakkuda.

Radionomy hindab Winampi kasutajaskonna endiselt 80 miljoni inimese suuruseks, mis tundub veidi ulmeline. Aga tõesti võib leiduda palju arvuteid, mille massmälu sisaldab mingit vanemat Winampi varianti, nii et selle saab kasutajaskonna osaks lugeda.