Eesti valitsus ei ole loonud vaktsineerimistõendite kontrollimise mobiilirakendust ja arendab suure raha eest selle asemel nüüdseks kasutut kontaktijälgimise äppi HOIA. Selle asemel on loodud veebilehitseja põhine kontrollikeskkond aadressil kontroll.digilugu.ee, mis on mobiilis suure hulga klientide kontrollimiseks muidugi ebamugav lahendus.

Küll aga on tõendite kontrollimise äpid loonud mitmed teised Euroopa riigid ja neid äppe kasutatakse ka paljudes Eesti asutustes, kus klientide kontroll on valitsuse korralduse kohaselt kohustuslik.

Näiteks on mitmed Eesti söögikohad kasutamas Hispaanias, Portugalis või Hollandis loodud vaktsineerimistõendite äppe ja kõigi nende kolme kasutamisel lükataksegi tagasi vaktsineerimistõendid, kui inimene on saanud tõhustusdoosi, viimasest süstist on möödas vähem kui kaks nädalat ning inimene on teinud endale uue vaktsineerimistõendi.

Negatiivne vastus saadakse tõhustusdoosi järgselt loodud uuele tõendile ka Eesti kontroll.digilugu.ee keskkonnas, kui kontrollriigiks on valitud näiteks Hispaania või Holland:

Lahendus probleemile on väga lihtne: kaks nädalat pärast tõhustusdoosi saamist on kõige lollikindlam kasutada oma vana vaktsineerimistõendit seda, mis saadi pärast teist vaktsineerimist (või Jansseni puhul pärast esimest süsti).

Vastasel juhul võib juhtuda nii, nagu ühega meie lugejatest:

Üks probleem on veel ilmsiks tulnud: kui inimene on eelnevalt saanud ühe vaktsiinidoosi näiteks Jansseni vaktsiini või tal on üks doos pluss läbipõdemine ning saab seejärel lisadoosi, siis ei hakka vaktsineerimistõend kohe kehtima. Uus tõend hakkab kehtima sel juhul seitse päeva pärast Pfizeri vaktsiini ja 14 päeva pärast Moderna vaktsiini saamist. Seni saab kasutada endist kehtivat COVID-tõendit.

Head lugejad: andke teada, kas ja kus teil on tekkinud probleeme vaktsineerimistõendite kontrolliga

Jaga
Kommentaarid