"Kuni meie uurimistööni ei olnud selge, kas ühe koroonaviirusega kokku puutudes võib teil tekkida ristkaitse ka olla teiste koroonaviiruste ristkaitse? Ja me näitasime, et see on nii," ütles uuringu juhtiv autor, mikrobioloogia ja immunoloogia kaasprofessor Pablo Penaloza-MacMaster.

Inimestel haigusi põhjustavad koroonaviirused jagunevad kolme peamisse perekonda.

Nende seas on esiteks Sarbecovirus, mille seas on SARS-CoV-1 tüvi - viirus, mis põhjus põhjustas 2003. aastal raske ägeda respiratoorse sündroomi (SARS) puhangu. Lisaks COVID-19 üleilmse pandeemia põhjustanud SARS-CoV-2.

Teiseks Embecovirus, nende seas HCoV-OC43, mis põhjustab sageli nohu.

Ning kolmandaks aastal 2012 esmamainitud Merbecovirus, mis on tekitanud Lähis-Ida respiratoorse sündroomi (MERS).

Väljaandes Journal of Clinical Investigation avaldatud uuringust selgus, et SARS-CoV-2 vastu vaktsineeritud inimeste organism asus plasmas tootma antikehi, mis olid ristreaktiivsed ehk pakkusid kaitset ka SARS-CoV-1 ja tavalist külmetushaigust põhjustava koroonaviiruse OC43 vastu.

Samuti leiti uuringus, et 2004. aastal välja töötatud SARS-CoV-1 vaktsiiniga immuniseeritud hiirte organismis tekkis immuunvastus, mis kaitses neid SARS-CoV-2 ninasisese kokkupuute korral. Lisaks leiti uuringus, et varasemad koroonaviiruse nakkused võivad tekitada kaitse järgmiste koroonaviiruste nakkuste eest.

Teadlased tõdesid, et hiirtel, kes olid immuniseeritud COVID-19 vaktsiinidega ja puutusid kokku külmetushaigust põhjustava koroonaviirusega HCoV-OC43, olid osaliselt kaitstud osaliselt nohu eest, kuid kaitse oli palju vähem tugev. Põhjus selles, et nii SARS-CoV-1 kui ka SARS-CoV-2 on geneetiliselt sarnased - nagu üksteise nõod -, samas kui tavaline külmetusviirus erineb SARS-CoV-2-st.

Vastates küsimusele, kas võimalik oleks luua vaktsiin ka kõigi koroonaviiruste vastus, ütlesid uuringu autorid, kuna paljud koroonaviiruse perekonnad on siiski üksteises piisavalt erinevad , siis on vastus "tõenäoliselt ei".

"Kuid me võime saada iga koroonaviiruse peamise perekonna jaoks geneerilise vaktsiini, näiteks universaalse Sarbecoviruse vaktsiini SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 ja muude SARSiga seotud haiguste vastu või universaalne embekoviiruse vaktsiini HCoV-OC43 ja HKU1 jaoks," ütles Penaloza-MacMaster.

Jaga
Kommentaarid