Uurimisrühm leiab Medical Xpressi teatel, et valitsused, tervishoiuorganisatsioonid ja rahvatervise spetsialistid peaksid valmistuma selleks, et suur osa COVID-19 läbipõdenuist vajavad psühholoogiliste ja füüsiliste sümptomite järelravi.

Haiguse põdemise ajal esinevad sümptomid on meile kõigile teada: väsimus, hingamisraskused, valu rinnus, liigeste valulikkus ning maitse- või lõhnakaotus. Kuni viimase ajani on aga vähe uuritud patsientide tervist pärast koroonahaiguse läbipõdemist.

Eelmärgitud Penni ülikooli uurijad analüüsisid 57 aruannet, mis sisaldasid andmeid 250 351 vaktsineerimata täiskasvanu ja lapse kohta, kellel diagnoositi COVID-19 ajavahemikus 2019. aasta detsembrist kuni 2021. aasta märtsini. Uuringus osalenutest hospitaliseeriti 79%, patsientide keskmine vanus oli 54 aastat ja enamik inimesi (56%) olid mehed.

Jõuti järeldusele, et iga teine ​​ellujäänu koges pikaajalisi COVID-ilminguid ühe kuni kuue kuu vältel pärast nakatumist.

Teadlaste tähelepanekud olid:

  • Üldine heaolu: rohkem kui pooled patsientidest teatasid kehakaalu langusest, väsimusest, palavikust või valust.
  • Liikuvus: ligikaudu iga viies ellujäänu koges liikuvuse vähenemist.
  • Neuroloogilised probleemid: peaaegu igal neljal ellujäänul oli keskendumisraskusi.
  • Vaimse tervise häired: peaaegu igal kolmandal patsiendil diagnoositi üldised ärevushäired.
  • Kopsuprobleemid: kuuel kümnest ellujäänust esines kõrvalekaldeid rindkere ülesvõtetes ja enam kui veerandil patsientidest oli hingamisraskusi.
  • Kardiovaskulaarsed probleemid: valu rinnus ja südamepekslemine olid üks levinumaid haigusi.
  • Naha seisund: ligikaudu igal viiendal patsiendil tekkis juuste väljalangemine või lööve.
  • Seedeprobleemid: kõhuvalu, isutus, kõhulahtisus ja oksendamine olid sageli esinenud seisundid.


"Need leiud kinnitavad seda, mida paljud tervishoiutöötajad ja COVID-19 ellujäänud on varem väitnud, nimelt et COVID-19 kahjulikud tervisemõjud võivad püsida," ütles ülikooli rahvatervise osakonna juhataja Vernon Chinchilli ja märkis, et seega ei lõpe koroonahaigus ägedast faasist väljumisega.

Teadlased leiavad, et vaktsineerimine on meie parim liitlane, et vältida koroonasse haigestumist ja vähendada pikaajalise COVID-i võimalust.