On 5. detsember 1785. Väike laev on just alustanud teekonda suurelt maalt Põhja-Walesist Anglesey saarele, kui tugev hoovus selle madalikule sunnib, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Menai väin, mis Angleseyd Walesist eraldab, on mõnesaja meetri kuni umbes ühe kilomeetri laiune, kuid seal on päevas lausa neli tõusu ja mõõna. Sellest tulenevad hoovused on väga tugevad, nii et väina ületamine on iseäranis ohtlik.

Hoovused viivadki ka selle aluse madalale. Kui reisijad pardalt lahkuvad ja liivasel laiul päästjaid ootama jäävad, algab järjekordne tõus, mis on väga kiire ja jõuline. Enne kui päästeoperatsioon Caernarfonist kohale jõuab, upuvad peaaegu kõik inimesed, ellu jääb üksainus.

1785. aasta katastroof oli ainult üks hinnangute kohaselt mitmesajast õnnetusest, mis Menai väinast läbi ajaloo teada on. Peale inimeste hukkus ka palju loomi, sest Anglesey elanike peamine sisse­tulekuallikas oli veisekasvatus.

Selleks, et loomad Suurbritannias maha müüa, pidi neid kõigepealt utsitama üle väina ujuma. Nii leidsid paljud neist märja haua. Valitsejate mõõt sai täis ja oli selge, et midagi tuleb ette võtta.

1815. aastal langetati otsus: saare ja suure maa ehk Suurbritannia vahele on tarvis rajada sild.

Traditsioonilise kivisilla jaoks oli vahemaa liiga pikk. Seega tuli mõelda uuenduslikult, kastist välja. Peamurdmise järel jõuti lõpuks ideele rippsillast, ning kui see 1826. aastal Šoti inseneri ja arhitekti Thomas Telfordi juhtimisel valmis sai, oli tegemist maailma esimese tõeliselt suure seda tüüpi rajatisega.

Tänapäeval on rippsildade valdkonna mõttetöö, projekteerimise ja ehituse absoluutne tipp Jaapanis asuv Akashi KaikyŌ rippsild, mille keskosa on 1991 meetrit pikk.

Sellel ajal, mis jäi Menai väina kohale silla rajamise ja jaapanlasest rekordi­omaniku valmimise vahele, tuli sillaehitajatel alla neelata palju kibedaid pille, sest võidelda tuli peamiselt loodusjõududega.

Ei saa välistada, et võib-olla poleks Akashi KaikyŌ silda kunagi ehitatudki, kui 1940. aastal poleks kokku varisenud üks kuulus USA sild.

Loe Jaapanis asuvast tipp-rippsillast ja seda tüüpi sildade kujunemisloost lähemalt septembri Imelisest Teadusest!