USA firma Facebook on muutunud n-ö vabas maailmas digielu üheks alussambaks, mis liigutab nii meile vajalikku infot kui ka vahendab meie suhtlemist.

Mark Zuckerbergi juhitavasse impeeriumisse kuuluvad kaks suurimat suhtlusteenust – WhatsApp ja Facebook Messenger. Tänavuse juuli seisuga oli neil vastavalt 2 ja 1,3 miljardit aktiivset kasutajat.

Läänes neile vastast pole, järgmised menukad suhtlusteenused jäävad kasutajaarvult kaugele maha: Telegram (550 miljonit) ja Snapchat (514 miljonit).

Kolmandal-neljandal kohal on hiinlaste loodud/käigushoitavad WeChat ja QQ (vastavalt 1,24 miljardit ja 606 miljonit aktiivset kasutajat). Neid aga tänapäeval soovitada ei julge.

Üsna palju digisuhtlust toimub ka näiteks Instagrami keskkonnas – 500 miljonit igapäevast, miljard üldse aktiivset kasujat. Aga seegi teenus kuulub Facebookile ja kadus eilse suure paugu tulemusel netiavarustest.

Kui aga Facebooki suurriik töötamast lakkab, siis milliseid digisuhtlusvahendeid võiks kasutada selle asemel? Forte kiirtutvustab tähelepanuväärsemaid neist.

SMS

Vanad head lühisõnumid! Kunagi telefonikõne kõrval peamine viis teistega kiiresti kontakti leidmiseks, aga asendamatu abivahend siiani.

Esiteks suhtleme sel teel veebikeskkondadega (isikutuvastus toimib just SMSide vahendusel), teiseks on lühisõnumi saabumine endiselt kergesti märgatav. Kuna SMSe saame vähem, kui chat'i sisse tuleb, mõjub nende saabumine lausa eriliselt ja tõmbab kohe tähelepanu.

Mobiilioperaatorid on lühisõnumite saatmise ka varasema ajaga võrreldes väga odavaks teinud. Enam ei pea mõtlemagi, kui palju mul SMSe alles on, nagu vanasti tavaks oli.

See oleneb siiski veidi paketist. Eriti mõni odavam kõnekaardi-pakett võib pakkuda korraga liiga vähe sõnumeid, et neid püsivaks tavasuhtluseks eelistada. (Välismaal on muidugi teine asi ja vast igasugust netikasutust tasub hoolega jälgida.)

See, et SMSid võivad lisakulutusi tuua, eriti välismaal viibides, on üks peamisi põhjuseid, miks enamik tänapäeval suhtlust äppide vahendusel korraldab.

Skype, Slack, Teams, Zoom

Skype tundus paljudele kunagi ülitähtis suhtlusvahend, eriti tasuta kõnede võimaluse ja eestlastele uhkuse toomise tõttu.

Tänapäeval on tasuta (video)kõnesid pakkuvad veebiteenused aga nii tavapärased ja igapäevased ning Skype'i seos Eestiga pigem teisejärguliseks taandunud, et seda kõigist võimalikest esile tõsta ei tahagi. Kui arvestada turvalisust ja teenusekvaliteeti, soovitaks neil päevil pigem Teamsi.

Paigutasin neli siin märgitud suhtlusvahendit kokku seetõttu, et need on kujunenud vähemalt Eestis pigem gruppide suhtlus- ja töövahendiks kui tavaliseks tšätikeskkonnaks. Aga muidugi võib nende vahendusel ka niisama jutelda.

Vahepeal tehnoteadlike hipsterite üks lemmikuks kujunenud Slack oli möödunud nädala lõpupoole muide samuti pikalt audis nagu Facebook ja sõbrad eile.

Telegram

Telegram pole kaugeltki ainus suhtlusteenus, mis seab kesksele kohale kasutaja privaatsusele ja turvalisuse.

Küll aga võib see olla suurim omataoline, kuna jõudis tänavuse aasta alguses 500 miljoni aktiivse kasutaja uhke verstapostini ja, nagu ülal mainitud, praeguseks 550 miljoni kasutajani. Augusti lõpu seisuga on Telegrami äppi alla laaditud üle miljardi korra.

Telegram krüpteerib sõnumid ja laseb saata sõnumeid, mis kustuvad teatud aja järel jäljetult. Chat ise kandub edasi muidugi igasse seadmesse, kus seda jätkad.

[HILJEM LISATUD] Telegram võitis ühe ööpäeva jooksul 70 miljonit uut kasutajat, kui rivaal WhatsApp audis oli. Kui paljud neist Telegrami ka pidama jäävad, näitab aeg.

Viber

Vähemalt meie maal Facebooki toodete varju jäänud Viber on endiselt väga menukas suhtlusäpp. Jaapanlaste loodud ja käigushoitaval teenusel on maailmas üle 1,1 miljardi kasutaja.

Kunagi loeti seda Skype'i konkurendiks, nüüd on Skype oma relevantsuse minetanud, aga Viber elab rõõmsalt ja priskelt edasi.

Viberi eelis on võimalus oma mobiilinumbriga sisse logida, mispuhul pole eraldi kasutajakontot vaja ning kõik teised telefonikontaktid, kes samuti Viberit kasutavad, on kohe nähtaval. Nutiseadet vahetades, näiteks Androidi iPhone'i vastu, mis nõuab Viberi taaspaigaldamist, jäävad kontaktid sel moel alles.

Snapchat ja TikTok

Ilmselt eriti noorema rahva seas populaarsed äpid. Nende põhieesmärk pole teksti vahendada – pigem ikka pilte ja videosid –, aga need sobivad igati ka teksti-kiirsõnumite saatmiseks.

***

Siin toodud nimedega suhtlusteenuste nimekiri muidugi ei piirdu, neid on maailmas palju nagu seeni peale väikest vihma. Aga juba siinne nimekiri pakub piisavalt avastamisrõõmu, sest vaevalt sa kõiki neid proovinud oled.