Ühendkuningriigi teadlased soovitavad oma uurimistöö põhjal A-vitamiini sisaldavaid ninatilku. East Anglia ülikooli töörühm algatas sellise lahenduse tõhususe testimiseks 12 nädalat vältava uuringu.

Uuringu juhtautor professor Carl Philpott selgitas, et nad uurivad varasema sakslaste uuringu põhjal, kas A-vitamiiniga ninatilgad võivad patsientide kahjustatud haistmisnärve aktiivsemaks ja suuremaks muuta.

Selleks tuleb jälgida muutusi haistmissibula suuruses, kuhu saabuvad nina haistmisregioonist haistmisnärvid ja millest tahapoole suunduvad limbilisse süsteemi haistmistraktid.

Parosmia ehk lõhnataju moondumine on enamasti ebameeldiv; selle all kannataja jaoks võivad ka tavalised toiduained ja joogid eemaletõukavalt haiseda. Isegi igapäevased tegevused nagu duši all käimine või hammastepesu võivad ebameeldivaks muutuda.

Enamasti taastub normaalne seis mõne nädala jooksul, aga mõni inimene kannatab koguni palju kauem.

A-vitamiin aitab mh luudel kasvada ning nägemisteravusel ja immuunsusel püsida. Seda saab palju kalamaksaõlist, aga ka veise-, sea- ja kanamaksast. Vähemal määral ka näiteks porgandist, bataadist ja kõrvitsast.

Forte on kirjutanud, et SARS-CoV-2 viirus seondub ACE-retseptoritega, mida esineb lõhnatajuga seotud epiteelkoe neuroneid ümbritsevates rakkudes. See tähendab, et ehkki neuron ise pole viga saanud, on kahjustunud kogu seda ümbritsev tugistruktuur.

Niisiis saavad kannatada peamiselt rakud, mis toetavad haistmisaistingu taastumist. Põletikulises keskkonnas ei toimi närvid eriti tõhusalt. Neil põhjustel pole üllatav, et viirus võib tekitada lõhnataju häireid.

Olfaktoorse epiteelkoe rakud suudavad küll pärast kahjustumist taastuda, kuid see võib võtta aega kaks aastat või rohkemgi.