Transpordiameti analüütika ja andmete osakonna juhataja Reimo Tarkiainen ütles Fortele, et amet saab Telialt andmeid, mis kajastavad teelõikudel liikuvate inimeste arvu kuni tunni täpsusega.

„Andmed on anonümiseeritud tasemele, kus me vaatleme, mitu inimest vaadeldaval teelõigul liikleb. Transpordiamet ega ka Telia ei tea nende soolist, vanuselist ega muud inimeste tuvastamist võimaldavat infot," ütles Tarkiainen.

Transpordiamet kasutab andmeid võrdluseks liiklusloenduspunktidest saadud sõidukite andmetega ning tänu Teliale on võimalik laiendada loendusandmete tulemusi ka teedele, kus loendusi ei toestata igapäevaselt.

„Põhimõtteliselt näeb see sedasi välja. Meil on lõik TallinnaPärnu maanteel, mis jääb kahe ristmiku vahele. Transpordiamet mõõdab antud lõigul sõidukeid ning on teadlik sellest, kui palju sõidab seal sõiduautosid ja veoautosid. Telia mõõdab samal lõigul inimeste liikumist. Seeläbi saame me keskmise inimeste arvu sõidukites. Kuna transpordiamet ei mõõda kõigil lõikudel liiklussagedusi, siis on võimalik, teades saadud keskmist inimeste arvu sõidukis, mudeldada ülejäänud teele sõidukite arv. Mudel kalibreerib keskmist inimeste arvu sõidukis kohtades, kus on transpordiameti loendused. Seeläbi on koostöös Teliaga võimalik määrata kõigile teedele sõidukite arvud," rääkis Tarkiainen.

Transpordiameti liikuvuse kavandamise osakonna juhataja Erik Ernits ütles, et uus lahendus aitab tagada, et ka lühema aja jooksul toimunud liikumisvajaduse muutused planeerimisel arvesse võetakse.

„Mida suurem hulk liikumise andmeid otsuste ettevalmistamisel arvesse võetakse, seda paremini otsused hiljem päris ellu sobivad. Mobiilsetel andmetel on ka muid eeliseid näiteks on võimalik tulemus saada kiiremini ja vajadusel vaadata ka tagantjärele, kuidas liikumised seoses mingi sündmusega muutusid," ütles Ernits.

Reimo Tarkiainen lisas, et tulevikus on plaanis mobiilseid liikuvusandmeid kasutada ka ühistranspordi töö parandamiseks.

Kasutusele võetud platvorm kannab nime Telia Crowd Insights.

Teliaga sõlmiti selle projekti raames viis kuud kehtiv leping ning selle maksumus jäi lihthanke piiridesse. Enne seda võttis amet võttis kolmelt suuremalt telekomiettevõttelt Telia, Elisa, Tele2 pakkumused samadel alustel.