Tuumade liitumise ehk tuumasünteesi ehk fusioonenergiat uurivad Prantsusmaa teadlased on saanud enda käsutusse muljetavaldava tööriista — tohutusuure magneti.

Eksperimentaalse tuumasünteesireaktori projekti ITER (ingl International Thermonuclear Experimental Reactor) juures töötavad teadlased said magneti USA tootjalt. Kokkupandud valmiskujul on magneti kõrgus 18,3 meetrit ja läbimõõt 4,25 meetrit.

Uus võimas magnet (foto: AFP / Scanpix)

Magnetit, mille magnetväli on tootja väitel piisavalt võimas, et kergitada lennukikandjat, leiab reaktoris kasutust ülijuhina, saavutamaks tuumasünteesi käivitumiseks vajalikku ülikõrget kuumust ja rõhku.

Kesksolenoidiks (ingl central solenoid) nimetatav magnet suudab tekitada Maa magnetväljast umbes 280 000 korda tugevamat magnetvälja.

Uus võimas magnet (foto: AP / Scanpix)

Tuumasüntees on paljude teadlaste jaoks oluline eesmärk. Ehkki see tõotab puhast energiat, mis vähendaks kasvuhoonegaaside paiskamist atmosfääri, on selle saavutamine uskumatult keeruline. Seni polegi õnnestunud konstrueerida reaktorit, mis toodaks rohkem energiat, kui ise ära kasutab.

Tuumasünteesireaktor ITER peaks valmis kujul saama üheks kõige suurematest omasugustest reaktoritest, mistõttu on sellel keskmisest rohkem lootust hakata viimaks aatomituumade liitumisest kasulikku energiat tootma.

Ja see on tuumasünteesireaktor, mille osaks uus võimas magnet sai (foto: AP / SCANPIX)