Apple'i ja Androidi seadmetele tasuta allalaaditav, eesti, vene ja inglise keeles toimiv rakendus pakub asukohapõhist ilmaprognoosi ja välkteateid ohtlike ilmastikunähtuste kohta.

ILM+ kasutab Keskkonnaagentuuri, mille üks osa on riigi ilmateenistus, vaatlusvõrgu ilmajaamade ja radarite andmeid. Väga oodatud on aga ka kasutajapoolsed täiendused.

"Vabatahtlike ilmahuviliste vaatlused on meie teenustele oluline sisend, kuna sellised andmed aitavad eri nähtusi paremini kaardistada ja sündmusi verifitseerida,“ sõnas Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak.

Ta lubab: jätkuvalt on oluline roll sünoptikul, kes ilma igapäevaselt jälgib ja analüüsib ning panustab sellesse, et ilmainfo oleks eri kanalites kõigile arusaadavalt kuvatud.

„Võib ju küsida, et ilmaäppe on maailmas palju, milleks veel ILM+. Üks põhjus, miks riigile ilmaäpi arendasime, on seotud kliima soojenemisega, mis toob üha sagedamini kaasa ekstreemseid ja ohtlikke ilmastikunähtusi. Selle tulemusena on järjest olulisemaks muutunud vajadus õigeaegselt ja kvaliteetselt elanikkonda ning ametnikkondasid hoiatada,“ kommenteeris Keskkonnaagentuuri juht Taimar Ala.

Äpp läks maksma ligikaudu 55 000 eurot ja seda finantseeris euroliidu Ühtekuuluvusfond, mis on aidanud viie aasta jooksul uuendada ka Keskkonnaagentuuri hüdroloogilist ja meteoroloogilist seirevõrku.

Forte esmatutvus kinnitas, et äpp on hea lihtsa ülesehitusega. Küll peaks selguma tulevikus, kui kerge on ise teavitusi saata – eriti karmimas olukorras (nt üleujutuse puhul), kus sama teevad veel paljud teised kasutajad.

Tootja foto