Esimesel pandeemia-aastal elasid paljud lootuses, et COVID-19 läbipõdemine või selle vastu kaitsepookimine annab pikaajalise immuunsuse.

Paraku hakkas teise aasta alguses levima info, et vaktsineeritutele on ilmselt varsti ka lisasüste vaja. Pfizeri tegevjuht täpsustas aprillis, et tõenäoliselt igal aastal.

Pfizeri esindajad on peale seda hakanud USA otsusetegijatele rääkima kolmanda süsti vajalikkusest SARS-CoV-2 deltatüve kiire leviku tõttu "juba praegu". Viimased aga kõhklevad, erinevalt nt Iisraelist, mis ohustatuks loetud inimgruppe juba lisasüstida laseb.

Pfizerile ei andnud USA viivitamine siiski rahu. Ettevõte tõi avalikkuse ette juunis lõppenud kvartali majandustulemused, mis kordab, et Pfizeri koroonavaktsiini kolmas annus annab deltatüve vastu palju kaitset juurde, kirjutab CNN.

Info põhineb loomulikult Pfizeri enda uuringul, mis pole küll veel eelretsenseeritud ehk teadusajakirjas ilmumiskõlbulik.

Uuring kaasas 23 inimest. Selle järgi kasvab deltatüve sihtivate antikehade hulk kolmanda süsti saanute keres ikka kordades. 18–55-aastaste vanusegrupis vähemalt viis korda, 65–85-aastaste hulgas vähemalt 11 korda!

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus jääb oma senise seisukoha juurde, et praegused kahedoosilised mRNA-põhised vaktsiinid (nagu Pfizeri oma) on praeguste koroonatüvede vastu piisav kaitse.

Vaja on rohkem uuringuid, mis kinnitaksid, et rohkem antikehi tõesti korreleerub tugevama kaitsega. Ja et tugevamat kaitset on üldse vaja.

Ka tuleb edasi uurida, kui palju immuunsüsteemi teised "esindajad" peale antikehade omalt poolt kaitsel püsida aitavad. Need lisateadmised aitaksid selgemini hinnata, kas vaktsiinitootja lootus aina rohkem äri teha on õigustatud, aidates rahvatervise eest seista.

Pfizer ja selle SARS-CoV-2 vaktsiini välja töötada aidanud BioNTech avaldasid eile lisaks uuringu, mis kinnitab nende varasemaid väiteid, et kahest doosist tekkiv koroonakaitse püsib tõhus vähemalt kuus kuud (keskmiselt 91%, haiguse ränga vormi vastu 97%). Pärast teist doosi kahaneb kaitse aga 83,7%-ni umbes nelja kuni kuue kuu jooksul. Seegi uuring on veel eelretsenseerimata.

Pfizer lubab uuringuid jätkata, et saada rohkem kinnitusi väitele, et kolmas vaktsiinidoos on vajalik 6–12 kuud peale teist.