Kui Stephen Hawking 2018. aasta märtsis suri, jättis ta oma targast ja kuulsast elust maha 160 kasti isiklikke kirju, teadusartikleid ja muid huvitavaid kirjalikke tekste. Tohutus koguses materjalide ampluaa on äärmiselt kirju, sisaldades muu hulgas ka 6-aastaselt oma isale kirjutatud piraadijuttu ning menusarja „Simpsonid” ("The Simpsons") ja teiste telesaadete stsenaariume, kus Hawking külalisosalejana üles astus.

Nende seas leidub ka märkus, mille Hawking koos mustade aukude kohta kirjutatud olulise artikliga 1974. aastal ajakirjale Nature saatis.

„Kuna kuulujutud minu tööst on hakanud levima, pean ma vajalikuks midagi võimalikult kiiresti avaldada,” kirjutas Hawking. „Kui tunnete, et tekst on ajakirja jaoks liiga pikk, oleksin tänulik, kui selle mulle kohe tagastaksite, et saaksin artikli mujale esitada.” Muide, ajakiri loomulikult avaldas Hawkingi artikli.

Eelmisel kuul teatas Cambridge'i ülikool, kus Hawking oma doktorikraadi kaitses ja mitukümmend aastat töötas, et kuulsast teadlasest maha jäänud tööd arhiveeritakse ülikooli raamatukokku.

Seoses sellega otsib ülikooli arhivaari, kelle tööks on ligi 10 000 leheküljest koosneva materjalihunniku sorteerimine ja korrastamine, kirjelduste lisamine, seisundi kontrollimine ja muud vajalikud toimingud.

Tööle kandideerijal peab olema arhiivitöö kogemus ning samuti elamis- ja töötamisluba Inglismaal. Töölepingu pikkus on arvatavalt kaks aastat ning töötasu jääb 36 000–47 000 euro vahele.

Hawkingsi pärandi säilitamisest huvitatud kirglikel arhivaaridel on võimalik kandideerida tööpakkumisele SIIN.