Pandeemia põhjustanud SARS-CoV-2 pole teadupärast kaugelt ainuke koroonaviirus. Teadlased on neid uurinud juba vähemalt pool sajandit.

Küll võib mõjuda üllatavalt, et koroonaepideemia on tabanud inimkonda ka varem, hiljutise uuringu andmetel viimase 25 000 aasta jooksul.

Tollane koroonaepideemia rullus üle Ida-Aasia, selle jäljed on leitavad praeguste Hiina, Jaapani ja Vietnami elanike DNA-s.

Austraalia riikliku ülikooli teadlased tahtsidki uurida inimkonna varasemaid kokkupuuteid eri koroonaviirustega. Selleks analüüsisid nad tarkvara abil rohkem kui 2500 inimest 26 populatsioonist üle maailma – leides koroonaviirusega kohandumise signatuure 42-st VIP-valke kodeerivast geenist.

Mainitud signatuure leidus aga ainult Ida-Aasias elavas viies populatsioonis, mille esindajad elavad ülalmainitud kolmes riigis.

Lisatestimine paljastas, et mainitud 42 VIP-valku avaldusid peamiselt kopsudes, mis on ka COVID-19 haiguse sümptomitest enim mõjutatud. Veel selgus, et need valgud on SARS-CoV-2 viiruse poolt otse mõjutatavad.

Mis on VIP-valgud?

Viirused on lihtsad olendid, mille ainus eesmärk on end paljundada. Nad ei suuda seda iseseisvalt teha, nii et peavad esmalt võõrastesse organismidesse tungima, et sealset "masinavärki" kasutada.

Selle eesmärgini neil aitavad jõuda peremeesrakkude toodetavad kindlad valgud, mida kutsutakse viraalselt mõjutatavateks ehk VIP-valkudeks (ingl viral interacting protein).

Varasemad eraldiseisvad uuringud on näidanud, et mutatsioonid VIP-valke kodeerivates geenides võivad mõjutada inimese vastuvõtlikkust SARS-CoV-2 viiruse nakkusele ja sellest tekkiva haiguse karmust.

Avastust tutvustav uurimus ilmus teadusajakirjas Current Biology. Selle autorid märgivad lisaks, et kroonaviiruste algupärane kodu võibki olla Ida-Aasia.