Teadlased töötasid välja meetodi vere analüüsimiseks, mis ütleb juba 24 tunni jooksul, kas suunatud vähiravi (ingl targeted cancer therapy) — raviviis, mis on sihitud täpselt konkreetsete molekulide pihta —, mõjutab kasvajate vohamist või mitte.

Meetod kannab nime ExoSCOPE – ingl extracellular vesicle monitoring of small-molecule chemical occupancy and protein expression; „väikemolekulide keemilise asustatuse ja valkude ekspressiooni seire rakuväliste vesiikulite kaudu”.

See mõõdab rakkude eritatavate tillukeste osakeste ehk rakuväliste vesiikulite hulka veres. Kõnealusel juhul hakkavad sobiva ravimiga pihta saanud vähirakud eritama rakuväliseid vesiikuleid, mis kannavad endas jälgi konkreetsest ravimist.

„Konventsionaalsed meetodid nagu kasvajate kuvamine on lisaks kõrgele hinnale ka pika hilinemusega — ravi tõhususe hindamine võtab aega mitu nädalat. ExoSCOPE’i abil saame ravimi tõhusust määrata juba 24 tunni jooksul pärast ravi alustamist. See vähendab oluliselt vähiravi seirele kuluvat aega ja kulutusi,” selgitas Singapuri riikliku ülikooli biofüüsik Shao Huilin.

Rakuvälised vesiikulid on vähemalt sada korda väiksema läbimõõduga kui inimese juuksekarv. Tavaliste mikroskoopidega pole neid võimalik näha, kuid teadlastel õnnestus rakuväliste vesiikulite eritatavaid märke ravimi toimimisest võimendada miljonitest kullast nanorõngastest koosneva spetsiaalse anduri abil.

Kogutud vereproovi kiiratavate valgussignaalide keerukas analüüsimine võimaldab ExoSCOPE’i süsteemil tuvastada, kas ravimid on jõudnud organismis soovitud sihtkohtadesse.

Enamgi veel — uus süsteem võimaldab seirata ravimite dünaamikat pikema aja jooksul ning tuvastada, kas ravi toimib soovitud määral või on vähilised rakud hakanud sellele vastu töötama. Tänu sellele saab väga kiiresti väga põhjaliku ülevaate ravi toimimise nüanssidest.

Analüüsi jaoks on vaja võtta vaid tilluke kogus verd. Iga testi analüüsimine võtab vähem kui tund aega. Seega on uus analüüsimeetod nii vähem invasiivne kui ka palju informatiivsem.

106 kopsuvähiga patsienti hõlmanud uuringus osutus ExoSCOPE ravimi tõhususe hindamisel praeguse kasvajate mõõtmise kullastandardi-meetodiga võrreldes täpseks 95%-l juhtudest, aga tegi seda väga palju lühema aja jooksul.

Kaks aastat uut süsteemi välja töötanud töörühm kavatseb haaret laiendada, hõlmates rohkem eri haiguseid ja analüüsides suuremat hulka raviviise. Uus tehnika võib praktiliste rakendusteni jõuda juba kolme aastaga.