Vananemist seostatakse tervise üldise nõrgenemise ja hapruse süvenemisega ning see on paljude krooniliste haiguste peamine riskitegur. Hapruse (frailty) sündroom, mida iseloomustavad nõrkus, väsimus ja vähene kehaline aktiivsus, mõjutab rohkem kui 30% eakatest. Kumulatiivsed tõendid viitavad aga sellele, et toitumine ja ainevahetus on tervelt elamisel võtmetähtsusega.

Bar-Ilani ülikooli inimeste pikaealisuse keskuse direktor prof Haim Cohen keskendub suures osas oma uurimistööst SIRT6 valgule, mis on seotud paljude bioloogiliste protsesside - näiteks vananemise, rasvumise ja insuliiniresistentsuse - reguleerimisega.

Testis osalenud hiirtel ilmnes märkimisväärselt parem vanusega seotud haigustega hakkama saamine ja nad olid oma tegusemises sama aktiivsed kui noored. Ning teadlastel õnnestus kindlaks teha mehhanism, mille abil SIRT6 hõlbustab tervet vananemist - SIRT6 käivitab füüsilise reaktsiooni, mis on identne pikaealisust suurendavate dieetidega.

"See avastus koos meie varasemate leidudega näitab, et SIRT6 kontrollib tervisliku vananemise määra," ütles Cohen. "Kui suudame kindlaks teha, kuidas seda inimestel aktiveerida, suudame eluiga pikendada ja sellel võib olla tohutu mõju tervisele ja majandusele."

Täna töötab Coheni labor nende leidude põhjal välja tervisliku elu pikendamise meetodeid.