Veidi enam kui kahe aastaga on maailmas 5G teenuste pakkumist alustanud 131 operaatorit enam kui 50 riigis. Kasutajaid on juba hinnanguliselt üle 200 miljoni.

Näiteks tänavuseks märtsiks olid mitmed Lõuna-Korea (SK Telecom, KT Corp, LG Uplus), Šveitsi (Swisscom, Sunrise), Taani (TDC), Hollandi (T-Mobile) ja Hongkongi (SmarTone) operaatorid katnud 5G võrguga rohkem kui 80% oma riigi elanikkonnast.

Huvitav on see, et koroonapandeemia on 5G võrkude arengut eri paigus mõjutanud väga erinevalt.

Näiteks Euroopas on näha 5G arengute aeglustumist. Mitmes riigis, sealhulgas Eestis on sagedusoksjonid edasi lükatud ning terve rida operaatoreid otsustanud läheneda 5G võrkude väljaehitamisele ettevaatlikult. (Eestis algab 5G sageduste avaliku konkursi avalduste vastuvõtmine juulis.)

Samas tegutsevad Aasia riikide operaatorid hoopis vastupidiselt: Lõuna-Korea, Jaapani ja Hiina teenusepakkujad ehitavad 5G võrke kiirendatud tempos. Nii läheneb Hiinas 5G tugijaamade arv jõudsalt miljonile ja 5G-võrkude katvus ulatub juba 60%-ni elanikkonnast.

5G vallas on kõigi riikide suunanäitaja Lõuna-Korea. Selle valitsus pidas oluliseks võimalikult vara, 2018. a viia läbi vajalikud sageduste (3,5 ja 28 GHz) konkursid ja luua seadusandlikud eeldused 5G võrkude rajamiseks.

Tänu valitsuse toetavale rollile hakkasid kolm Lõuna-Korea operaatorit samaaegselt juba 2019. a pakkuma 5G teenuseid. Tänaseks kasutab riigi 52 miljonist elanikust 5G-d juba iga neljas. Hiljemalt eeloleval suvel moodustab 5G liiklus Lõuna-Koreas juba poole andmesidemahust.

Aga Eesti?

Selleks, et mobiilioperaatorid saaks 5G teenuseid pakkuda, peavad lihtsustades öeldes olema täidetud neli tingimust:

  • riik eraldab sidefirmadele 5G jaoks vajalikud sagedused
  • sidefirmad ehitavad 5G-võrgud (raadio- ja tuumikvõrk)
  • müügil on töötavad 5G-terminalid (nutiseadmed ja ruuterid)
  • sidefirmad hakkavad pakkuma 5G-teenuspakette

Eestis pole seni veel läbi viidud 5G-sageduste konkurssi, mistõttu “klassikalisel” moel 5G-võrgu avamine ja teenuste pakkumine pole võimalik. Telia avas mullu 10. novembril sellest hoolimata Eesti esimese 5G võrgu.

"Tegime selle sammu seetõttu, et me polnud valmis kauem ootama. Otsustasime alustada 5G-teenuste pakkumisega nutikalt ning tegime seda senistel 4G-sagedustel, kasutades Ericssoni tehnoloogilist lahendust DSS (Dynamic Spectrum Sharing).

MaakeelI kasutame eelkõige 4G jaoks mõeldud raadiosagedusala dünaamiliselt ka 5G võrgu klientidele teenuse pakkumiseks.

Hetkel tegeleme 5G võrgu ulatuse kasvatamisega ning veel tänavu jõuab see enam kui sajasse uude piirkonda, sealhulgas maakonnakeskustesse. Paralleelselt käib uute kliendiseadmete (telefonid ja ruuterid) testimine, et 5G mudelite valikut Eestis veelgi suurendada," kommenteerib Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri valdkonna juht Toivo Praakel.

Forte uuris välja, et Eestis kasutatavate 5G-saatjate elektromagnetväli ei kujuta rahvusvaheliste standardite järgi inimeste tervisele mitte mingisugust ohtu.

5G mobiilside pakub eelkäijaga (4G LTE) võrreldes kuni 10 korda suuremaid ühenduskiirusi, kuni 10 korda lühemat hilistumist, kuni 100 korda rohkem teenindatavaid asjade interneti seadmeid ja kuni 90% madalamat energiatarbimist.