Nii juhtus ka tänavu veebruari alguses, kui raske roomikekskavaator maaparandustööde käigus läbi turbapinnase vette vajus ja mahakandmisele viidi.

Jaanuaris ja veebruaris Eestit tabanud külmalaine andis võimaluse teha metsa- ja maaparandustöid, mida soojemal ja niiskemal ajal oleks rasketehika kaalu ja pehme pinnase tõttu keeruline teostada.

Siiski ei suuda krõbedamgi pakane teinekord pinnast piisavalt läbi külmutada, mistõttu hinnaline Komatsu roomikekskavaator tööde käigus läbi pehme turba sohu vajuski.

Ekskavaatori kindlustanud PZU Kindlustuse sõidukikahjude kahjukäsitluse grupi juhi Teet Järve sõnul tuleb suurtehnikaga sarnaseid juhtumeid ette pea igal aastal.

„Tõsi, tänavuse külma ja kuiva talve tõttu laekus selliseid juhtumeid vähemalt meile varasemate aastatega võrreldes pisut vähem. Küll aga on nende puhul kahjusummad alati märkimisväärsed, sest selline tehnika on ülimalt kallis nii uuena kui ka järelturul,“ kinnitas ta.

Kui ekskavaator lõpuks ilmade soojenedes kätte saadi, seda enam käivitada ei õnnestunud ning kuna kahjustused olid ulatuslikud, polnud taastamine enam mõistlik.

Ekskavaatori juhtumieelseks turuväärtuseks hindas kindlustus 70 tuhat eurot, mis kahjukannatajale ka täies ulatuses hüvitati.