Niisiis: müügile on tulnud kaks uut OnePlusi mobiili: 9 5G ja 9 Pro 5G. Maksavad need 699 ja 899 eurot - öelgu kohe öeldud, et see on vähemalt 200 eurot vähem, kui teiste tootjate samade näitajatega seadmed.

Alustan hinnangut erandkorras akust. Põhjus väga lihtne: nii kaua vastupidava akuga suurt tipptelefoni pole mina veel näinud. Tegin lausa kollasele märkepaberile märkmeid, et ikka ise ka uskuda, mis seis sellega on:

Ehk, siis: see seade ei saa ka aktiivselt kasutamise kaugeltki tühjaks sama päeva lõpuks. Järgmise päeva hommikulgi tööle tulles oli veel akut järel ligi 40 protsenti ning uuesti laadima panin ta alles teise ööpäeva lõpus. Uskumatult hea näitaja, kui arvestada, et sellel suure ja kõrge kaadrivahetusega ekraaniga seadme aku mahutavus on 4500 mAH, ehk mõnevõrra väiksemgi, kui näiteks samade mõõtmetega Samsung Galaxy S21+'il. Ju on tarkvara osatud OnePlusi laborites väga hästi ära optimeerida ja taustal tegutsevad rakendused ei tarbi liialt energiat.

Kindlasti soovitaks OnePlusi seadmega kaasa osta ka nende juhtmevaba laadija (Warp Charge 50 Wireless), mille ülihea disain hoiab seadme ekraani kontorilaual näoga sinu suunas ja mis laeb seadme aku täiesti täis vaid 50 minutiga.

Teiseks kaameratest. Ma olen OnePlusi kaamerakomplektide suhtes olnud varasemalt suhteliselt kriitiline - õigemini kaamerad/läätsed ise on olnud väga head, aga tugitarkvara on päris palju nässu keeranud. Kaamerate osas on OnePlus teinud minu hinnangul kõige suurema arenguhüppe ja see teeb teravaid, tõetruude värvidega ja kõrge resoga nii makrofotosid väga kähedal asuvatest objektideks kui suure vaateväljaga ülilainurkfotosid.

Kaamera raudvara poole tootja on OnePlusi seadmetel jätkuvalt Sony. OnePlus 9 Pro 48 MP põhikaameral on suur 1/1,4" sensor IMX789 (2x2 OCL lääts, 12-bitine RAW, Dual Native ISO-tehnoloogia ja DOL-HDR).

50 MP Ultra-wide-kaameral on 1/1,56" Sony IMX766 sensor. Selle sees on Freeform-lääts kasutab sissetuleva valguse korrigeerimiseks ainulaadseid kumerusi, vähendades sellega foto servades esinevaid moonutusi 1%-ni. Lisaks on olemas telefotokaamera, mis võimaldab kuni 3,3x (77 mm) suurendust koos pildistabilisaatoriga (OIS), maksimaalselt on võimalik kasutada kuni 30x digitaalset suumi. Koos põhikaameraga töötab ka spetsiaalne monokroomkaamera, mille ülesandeks muuta mustvalged fotod detailiderohkeks ja mitmekihiliseks.

Mis OnePlusi kaamerate puhul täiesti uus, on koostöö Rootsi tavakaameratootjaga Hasselblad, kes on aidanud tegeleda just tarkvarapoole ehk värviesituse ja pilditöötlusega.

Eesmärgi saavutamiseks kalibreeriti ühiselt nii OnePlus 9 ja 9 Pro sensoreid, tehes mitmeid laborikatseid. Koostöö jätkus arvutite abil, millega optimeeriti sadu fotosid ja kohandati värve, et jõuda ühisele arusaamale, milline tulemus vastaks kasutajate soovidele ja harjumustele ning sobiks ka tootjate endi püstitatud standarditega. Tulemuseks on värvide kalibreerimise standard nimega Natural Color Calibration with Hasselblad.

Mis mind veidi hämmastab, on vaid asjaolu, et pildi suuruse kuvavalikutes pole kõige enam, kasutatavat 16:9 formaati (on 4:3 ja siis juba ülilai).

Siinkohal ka kaks minu saamatut pildistamiskatset selle kaamerakomplektiga:

Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata ka OnePlus 9 mobiilide suurepärasele ekraanikvaliteedile. Tegemist on siis taas ühega neist tippseadmetest, millel kaadrivahetussagedus lähtuvalt vajadusest 120 Hz ning pikslitiheuds on koguni 525 ppi (Galaxy 21+ näitaja 194ppi). Samas: tootja on leiutanud lahenduse nimega Fluid Display 2.0, mis suudab telefoni OLED-ekraani (LTPO-tehnoloogia) sagdust vähendada ka kõigest 1 Hz-ni, vähendades seeläbi märkimisväärselt energiatarbimist.

OnePlus 9 6,7-tolline ekraan on saanud DisplayMate'ilt ka A+ reitingu, pakkudes järgmisi funktsioone: QHD+, kuni 1300-nitine tippheledus, 10-bitine värvisügavus, E4 valguskiirgusmaterjal, HDR10+, MEMC, automaatne värvitemperatuuri reguleerimine, eesmise ja tagumise ümbritseva valguse tajumine ja palju muud. Selle ekraani tajutav värvierinevus jääb alla 1,0 JNCD (Just Noticeable Color Difference) ehk on „visuaalselt tegelikust eristamatu", tehes silmad ette isegi juhtivatele kuvarimudelitele.

Mobiilide sees teeb põhitööd 5G toega Qualcomm Snapdragon 888 protsessor. Telefonis on olemas nii LPDDR5 RAM kui ka UFS 3.1, et pakkuda kiiremat ja sujuvamat kasutuskogemust, mida ettevõtte tipptelefonid on seni oma seadmetes pakkunud. Premium-tasemel LPDDR5 RAM on 1,5 korda kiirem kui LPDDR4X ja tagab kiiruse kuni 6400 MB/s. RAMi näitaja on 9 Prol koguni 12 GB.

Väljast on seadmed kaetud 2,2 mm alumiiniumkorpusega, tagakülg on alumistest otsas lausa peegel ja läheb kerge üleminekuga üleval osas matimaks. Seade on IP69 standardile vastavalt vee- ja tolmukindel. Seade kaalub pisut alla 200 grammi, nii et on pigem raskemapoolne, ent kergem kui näiteks Galaxy 21+.

Android 11 tarkvaraplatvormile on OnePlus peale ehitanud oma kasutajaliidese OxygenOS 11, mis minu hinnangul midagi kasulikku vaadete vahetamisele juurde ei anna. hea on see, et lõpuks on ka OnePlusi seadmetel olemas "alati sees" ekraani lahendus, mis näitab kellaaega ja äppide märguandeid ka lukustusekraanil.

Kokkuvõttes on tegemist seadmega, mille puhul saab kallite konkurentidega võrreldes märksa odavalt kätte tippklassi telefoni. Lisaks näeb see väga hea välja ka. Mul endal tekkis esimest korda üle aastate tunne, et võib olla peaks hakkama lemmiktootjat vahetama ja OnePlusi fänniks hakkama.