Veebis juba mõnda aega leviv kõmu väidab, et Lõuna-Korea tehnoloogiahiid LG on tüdinud mobiilinduses miljardite eurode kaotamisest ja kavatseb selle valdkonnaga lõpparve teha.

Nüüd oleks vaja olemasolev mobiiliäri maha müüa, aga oh häda – keegi ei taha osta. Mis on tegelikult arusaadav, sest telefonitootjaid on nii palju, et ilmselt lihtsam on mõni noor näljane tegija üles korjata, kui kellegi läbikukkumist poputama hakata.

Läbirääkimised mobiiliäri müümiseks käisid väidetavalt mh sakslaste (Volkswagen AG) ja vietnamlastega (Vingroup JSC), aga lõppesid soovitud tulemuseta.

Arvestades ka tehnoloogiamaailma juba aastake lokkavat kiibipuudust, pole praegu üldse soodus aeg telefonide tootmisega alustada.

Korea saidi DongA Ilbo andmetel võib LG oma mobiiliäri lihtsalt kinni panna, kui ostjat ei teki. Kahjumit teenib see kuuldavasti juba 2015. aasta teisest veerandist peale. Põhitegevuskahjum (ingl operating loss) kasvas aga 2020. aastal umbes 3,7 miljardi euroni.

LG lubas tänavu üllatada tehnoloogiafänne rullitava ekraaniga telefoniga, aga teatas veebruaris, et pani selle projekti pausile.

Möödunudaastane üllatusmudel kandis aga nime Wing (artikli avapildil), mis paistab silma sellega, et nupuvajutusega pöörab ekraan end horisontaalasendisse ja paljastab endaga risti jääva lisaekraani. Hv.ee osutusel saab selle Eesti edasimüüjatelt hetkel 743 euro eest.

LG oli kunagi suuruselt kolmas telefonitootja maailmas, aga 2012. aastal napsas selle koha Apple ja vaene LG polegi enam selles vallas suurimate hulka pääsenud. Kuigi nende telefonid on olnud tehniliselt igati eesrindlikud, vähemalt läänes nähtud tippmudelid.

See aga ei tähenda, et firma oleks muidu hädas. Kõikvõimalike elektroonikaseadmete ja lisaks näiteks kemikaalitootja on edu korralik. Mullune käive küünis peaaegu 48 miljardi euroni ning tegevuskasum (ingl operating profit) u 2,4 miljardi euroni, mis on uus rekord.