Võõramaalastest töölised ja orjad pidid nende heaks töötama ning naised lukustati siseruumidesse. Tere tulemast Ateenasse aastal 416 eKr, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Päike polnud veel koitnud, kui poeet Melanthios tõusis mõmisedes oma voodist. Nii nagu suurem osa Ateena kodanikke, virgus ta alati vara, et päevavalgust täielikult ära kasutada.

Täna tõusis lugupeetud tragöödiakirjanik aga eriti aegsasti, kuna teda ootas asjatoimetus, mis pidi igal juhul saladusse jääma. Poeet haudus nimelt kättemaksu ning just täna pidi see teoks saama.

Kiiresti mähkis 50aastane Melanthios ennast oma kitooni, mida ta kasutas öösel tekina, ja kutsus orjatüdruku Athanasia.

Tüdruku oli ta mõne kuu eest odavalt ostnud ja rõõmustanud soodsa pakkumise üle, kuid peagi avastas poeet odava hinna põhjuse. Müüja oli vandunud, et plika oli orjaks võetud Melose (Milos) saarel, kuhu ateenlased olid paari aasta eest karistusretke sooritanud.

Kui Melanthios koju jõudis, ostu lähemalt uuris ja tüdrukuga ka rääkida proovis, tõi see kuuldavale nii võimatu murdekeele, et arvatavasti pärines too hoopis kuskilt kolkast Kreeka maismaa edelaosas. Sageli ei saanud Melanthios orjatari jutuvadast mõhkugi aru.

Ka nüüd, kui orjatüdruk saabus maja meesteossa andrōn, kus Melanthios magas, pidi poeet talle pooleldi žestide abil selgeks tegema, et soovib süüa. Aga mõnes mõttes oli see praegu isegi parem kui rääkimine.

Maja ülemisel korrusel magas Melanthiose naine, keda oli parem mitte üles äratada, et vältida tüütuid küsimusi. Orjatüdruk taipas seekord õnneks lennult, mida vaja, ja serveeris pärast seda, kui oli mehe ööpoti otse õue tühjendanud, talle eine. See koosnes ainult vähesest leivast, mida Melanthios veini sisse kastis.

Peagi kiirustas ta majast välja. Varsti on Ateena ärganud ja selleks ajaks pidi tal tegu tehtud olema.

Loe reportaaži antiikse Ateena igapäevaelust veebruarikuu Imelisest Ajaloost!