Uus variant kannab koodnime B.1.526 ja ilmus esmakordselt linnas kogutud proovide sekka tegelikult juba novembris. Selle kuu keskpaigaks oli selle viirusjärjestus kasvanud aga juba sedavõrd sageduseks, et esines ühes testitulemuses neljast, kirjutab The New York Times.

Uut varianti on uurinud kaks teadlaste rühma: üks Columbia ülikoolist ja teine Caltechist, neist viimane avaldas oma töö tulemused sel teisipäeval.

Caltechi teadlased avastasid B.1.526 tõusu New Yorgi piirkonnas, skaneerides sadu tuhandeid viirusemutatsioone üleilmses andmebaasis nimega GISAID.

Caltechi arvutusbioloog Anthony West ja tema kolleegid leidsid kahe variandi leviku kasvu. Esiteks Lõuna-Aafrikas ja Brasiilias levima hakanud variant, mis sisaldab E484K mutatsiooni. Teiseks mutatsiooni nimega S477N, mis võib mõjutada viiruse tihedamalt seostuma inimrakkudega. Koos hakati neid nimetama B.1.526 ning veebruari keskpaigaks moodustasid need kokku 27 protsenti New Yorgi testitulemustest.

Mitmed uuringud on nüüd näidanud, et E484K mutatsiooni sisaldavad variandid on vaktsiinide suhtes vähem vastuvõtlikud kui viiruse algvorm.