Selle tõestuseks pole vaja kaugele vaadata. Maailma glamuurseimate filmiauhindade hooaeg algas USAs Kuldgloobuste (Golden Globes) nominentide väljakuulutamisega ja muidugi on suur osa mullu ilmunud nimekast kraamist striiminguhiidude toodetud või ära ostetud, et seda ainult oma keskkonnas näidata.

Striimingukeskkonnad asuvad üha võimsamalt auhindu püüdma. Netflix kogus tänavu suisa 42 gloobuse-nominatsiooni, neist 22 filmide ja 20 sarjade eest.

Konkurendid on kaugelt tagapool:

  • Amazon Studios'ile 10 nominatsiooni (seitse filmide, kolm sarjade eest)
  • Hulu'le 8 (kaks filmide, kuus sarjade eest)
  • HBO-le 7 (sarjade eest)
  • enamik tuntud striimingusaite said nominatsioone, aga veel vähem

Kuldgloobuste tänavune auhinnagala algab meie aja järgi 1. märtsil kell 3 öösel.

Tegelikult hakkas Netflixi tõus "uue põlvkonna Hollywoodi" südameks juba varem. Juba 2020. aasta gloobusegalale rühkis firma 34 nominatsiooniga, millele järgnes 24 Oscari-nommi.

Kuna pandeemia on päevakorras ka veel tänavu, tugevdab Netflix oma sisutootja-kohta tänavu veelgi. Selleks kulutatud miljardid toovad tänavu striimingukeskkonda 71 uut eksklusiivfilmi.

Striiminguhiidude kujunemisel juhtivateks filmimekadeks on tegelikult traditsioonilise kinosüsteemi ees mitu eelist.

Hädale minnes saad sisu pausile panna. Võõrad ei istu samas ruumis ega sega, pole isegi vaja pükse jalga tõmmata. Raha kulub vähem. Vähemaks jääb keskpärase sisuga ülikalleid eeposeid, sest nende tootmine ei tasu ära. Kõik striimingukeskkonna eksklusiivid paistavad jõudvat ka Eesti vaatajani, mis pole kinofilmide puhul alati kindel.

Ja muidugi see peamine: striimingusaidid on palju rohkem avatud sisukamale meelelahutusele, kus stsenaristide-režissööride visioon on kesksemal kohal, mitte nad pole pelgalt suurstuudiote tõugata-tõmmata.

Ja muidugi see peamine, vol 2: näitlejatel on võimalik striimingusisu teel rohkem intrigeerivaid ja sisukaid rolle saada kui peavoolukinos. Paljude näitlejate puhul on raske aru saadagi, et ta hea on, enne kui ta kinomaailmast mingisse sarja kolib.

[HILJEM LISATUD] Netflix kujunes põhitegijaks lisaks USA filmi- ja telenäitlejate ühenduse SAG tänavuste auhinnapüüdjate hulgas. Netflixi filmid-sarjad kogusid 30 nominatsiooni. Võitjad selguvad 4. aprillil auhinnagalal.