Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) president Andre Krull ütles Fortele, et uues koalitsioonilepingus on kõik ootused kirja pandud ja küsimus taandub paljuski prioriteetide seadmisele ja praktilisele elluviimisele.

Kiiret tegutsemist vajavate otsuste nimekirja eesotsas on tema sõnul esiteks 5G probleemistiku lahendamine võrkude väljaehitamiseks. Eesti pole eelmise valitsuse ajal suutnud või erinevatel põhjustel tahtnud telekomiettevõtetele välja jagada 5G võrkude rajamiseks vajaminevaid sagedusi.

Teiseks tõi Andre Krull välja kvalifitseeritud välistööjõu- ning välisüliõpilaste kaasamise soodustamise.

„Saame kõik aru, kui olulist rolli nad meie majanduse lisandväärtuse kasvus ja konkurentsivõimes täidavad,” ütles ITLi president.

Mis puutub suurematesse eesmärkidesse, siis need jaotuvad Krulli hinnangul kolme valdkonda:

  1. nutikas majandus – suurendada digi- ja innovatsioonipöörde abiga majanduse lisandväärtust;
  2. nutikas riik - tõsta e-riigi arengu taas prioriteediks, et tagada parim ettevõtlus- ja elukeskkond;
  3. nutikas tööjõud – rahuldada nutikate valdkondade tööjõuvajadus.

„Ootus on koostööle. Nende eesmärkideni jõuavad riik ja ettevõtted ning liidud ainult koostöös,” sõnas Krull.

Andres Sutt ise on öelnud, et tal on kaks prioriteeti. Esiteks tahab ta aidata koroonakriisis kõige valusamalt pihta saanud sektoritel kriis üle elada - seda jätkuvate riiklike toetuste abiga. Teiseks rääkis ta soovist muuta Eesti atraktiivsemaks välisinvesteeringute piirkonnaks. Lisaks mainis Sutt kvaliteetseid digiteenuseid ja soovi, et ajalehed igale poole soovijateni jõuaksid.