USA kosmosefirma SpaceX ostis kaks naftaplatvormi, millele rajab ujuvad kosmodroomid oma plaanitavate Marsi-lendude teelesaatmiseks.

Tulevased stardipaigad said nimedeks Phobos ja Deimoks – Marsi kuude järgi. Sealt hakkavad õhku tõusma ka SpaceX-i tulevased Kuu poole suunduvad raskeraketid, aga lisaks hüper- ehk enam kui viiekordse helikiirusega kihutavad õhusõidukid.

SpaceX on plaaninud meres hulpivate naftaplatvormide ümberehitamist kosmodroomideks juba mõnda aega. Firma asutaja ja boss Elon Musk mainis plaani Twitteri-säutsu teel nt mullu juunis.

Musk on märkinud, et tahaks inimesed Marsile saata juba selle aastakümne teises pooles – kahe kuu eest julges ta avalikult välja pakkuda aasta 2026.

SpaceX pole kosmodroomina ümbersündivaid naftaplatvorme lähemalt tutvustanud, aga huvilised on neist juba "haisu ninna saanud" ja ühismeedias neist (eemalt klõpsitud) pilte avaldanud.

Mõlemad platvormid asuvad USAs. Phobos hulbib meres Mississippi osariigis Pascagoula linna lähistel, Deimos aga Texase osariigis Brownsville'i linna lähedal.

Texas on SpaceX-i plaanide seisukohalt tähenduslik ka sellepoolest, et firma tahab samas osariigis maagaasi puurima hakata.

Seda väikeasula Boca Chica lähistel, kus asuvaid elumaju ettevõte püüdis hiljuti ära osta, sest tootmis- ja testimishooned asuvad selle lähedal ning parem oleks vältida olukorda, kus kohalikel tervisekahjustusi või tõsiseid kaebusi tekib.

Boca Chicas elutsevad peamiselt pensionärid. Umbes pooled sealsetest majadest on SpaceX suutnud juba ära osta.

SpaceX-i sisenemine maagaasi-ärisse ei pruugi õnnestuda, sest Boca Chica lähedal asuvaid puurkaevu-paiku peab enda omaks ka ettevõte Dallas Petroleum Group, ja tasapisi ägenev vaidlus kasutamisõiguse üle kestab juba kuid.

Kui nüüd veel kolmas teema sisse tuua, et artikkel positiivsel noodil lõpetada, siis SpaceX püstitas hiljuti taas ühe rekordi.

Nimelt tõstis firma Falcon 9 rakett ilmaruumi korraga rekordarvu 143 satelliiti. See oli SpaceX-i nn sõidujagamismissioonide esimene jagu, nii et ilmselt võib rekord ka lähitulevikus purustatud saada.