Tõsi on see, et Eesti verekeskused praegu doonoreid COVID-19 haiguse suhtes ei testi. Ei kontrollita ka seda, kas nende veres võib leiduda koroonaviirust. Põhjus selleks on lihtne.

„Hingamisteede viiruslike haiguste tekitajad (ka SARS-CoV-2) ei levi vereülekandega. Kogu maailmast ei ole teada mitte ühtki tõendatud juhtumit, mille puhul oleks nakatumine COVID-19 viirusega - ning ka minevikus levinud SARS-i ja MERS-i tekitajaga - toimunud vereülekande teel," kinnitas PERH-i doonorluse osakonna juhataja dr Gulara Khanirzayeva Fortele.

Gulara Khanirzayeva rääkis, et koroonaviiruse levik on meie ühiskonnas küll kriitiline probleem, aga samal ajal ärgem unustagem ka kõiki teisi patsiente. Paraku on praeguses olukorras verevarud kriitilise piiri lähedal.

„On väga palju inimesi, kes vajavad eri operatsioonide või õnnetuste tõttu vereülekannet. Peame selleks valmis olema, et iga hetk neid aidata," sõnas Khanirzayeva. Ta kinnitas, et verekeskus tagab doonorite ohutuse ja nad ei pea kartma, et head tehes koroona külge saavad.

Dr Khanirzayeva tõdes, et kevadise eriolukorra ajal kahanes doonorite arv märgatavalt.

„Praegugi näeb verekeskus hirmuga, et sama tendents võib korduda. Eks probleemi üks põhjus ole koroonasse nakatunute suur arv, mistõttu on suur hulk inimesi karantiinis ega saa verd annetama tulla. Kahjuks aga on neidki, kes pelgavad verekeskust külastada koroonaviiruse laialdase leviku pärast," märkis ta.

Regionaalhaigla verekeskus lubab tööle ainult töötajaid, kes on terved ega ole olnud lähikontaktis COVID-19 nakatunuga. Ka doonoriteks on vaid terved, riskita inimesed. Personal kannab kindlasti maske, doonoritele on see soovituslik - maski võib soovi korral küsida registratuurist.

Doonorite hajutamiseks on verekeskus loonud broneeringusüsteemi. Loomulikult võetakse annetajaid vastu ka elava järjekorra alusel, kuid võimaluse korral võiks praegu endale siiski verekeskuse kodulehel enne aja broneerida. Nii saab tagada, et korraga ei viibi verekeskuses liiga palju inimesi.

"Praeguses olukorras vajame kõigi veregruppide verd, et tagada piisavad varud. Seega ootame väga kõiki doonoreid verekeskusesse!"