EKRE-sse kuuluv IT-minister Raul Siem andis kavatsusest e-valimistes midagi muuta eile konverentsil Digital Hub peetud avakõnes.

„MKM on korrastamas küberturvalisuse valdkonna juhtimist, lisaks on laual e -valimiste küberturvalisus ja vastava korralduse tugevdamine,” sõnas Siem.

Forte asus asja uurima majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist (MKM) - milline korraldus täpsemalt arutusel on ja miks?

„Algatamisel on eelnõu valimisseaduste muutmiseks. Lähipäevil oleme täpsema infoga välja tulemas,” vastati MKM-ist.

Tõenäoliselt puudutavad plaanitavad muudatused MKM-i haldusala õigusi ja kohustusi e-valimiste korraldamises ja küberturvalisuse tagamises.

Nüüdseks siseministri kohalt taandunud Mart Helme, EKRE üks juhtfiguure, teatas möödunud nädalavahetusel partei raadiosaates, et valijate registris olevat tema uurimise andmeil kümneid tuhandeid inimesi, kes „ei ole mitte kunagi valimas käinud ja kelle hääled on vabad ja kelle hääled on võimalik kantida e-valimistel e-häälteks”.

„Ja kanditakse ja tulevadki, ja siis tulebki, kuidas Reformierakond võitis valimised ülekaalukalt,” sõnas eksminister. Ta lisas, et tema andmetel on valimissüsteemis valimiste ajal toimunud „külmumisi”, mille käigus on veel hääli võltsitud. Riigi valimisteenistuse juht on kõik Helme väited ümber lükanud.

Riigikogus on e-valimiste nõuete muutmise peamine eestvedaja EKRE poolt endine IT-minister Kert Kingo, kes oli ministrikohalt sunnitud lahkuma, sest jäi vahele oma nõuniku kohta valetamisega.

„E-hääletamine muutuks usalduslikumaks ja kasutuskõlblikuks juhul, kui on täidetud järgmised tingimused: tuvastatakse eraldi isik, kes ID-kaardiga hääletamissüsteemi sisse logib; elektrooniliselt saaks hääletada ainult üks kord ja ainult eelhääletamise perioodil; hääleõiguslikule kodanikule on arusaadav, kuidas liigub tema hääl ning kas hääl jõuab ikka tema poolt valitud isiku häälekontole. Ja lõpuks, e-häälte protokolle tuleks säilitada kauem, et vaidluste ja küsimuste korral saaks tõde tuvastada,” leiab Kingo erakonna väljaandes.