Teadusajakirjas BMJ Evidence-based Medicine ilmunud uuring annab mõista, et kergekujulisemate köhade-külmetuste vastu pole antibiootikumidest abi, mesi aga pakub parimat sümptomileevendust.

Tähelepanekus, et meel on tugev pisikutevastane toime, pole iseenesest midagi uut. 2018. aastal muutsid Ühendkuningriigi riikliku tervishoiu ja hoolekande instituut (National Institute for Health and Care Excellence) ja Inglismaa terviseteenistus (Public Health England) sellega seoses isegi soovitusi arstidele ja tervishoiutöötajatele.

Nad lisasid klausli, et kerge köha ja külmetushaigusega patsientidele tuleks määrata esmajärjekorras ravi pigem mee kui antibiootikumidega.

See soovitus rajanes hulgal erilaadsetel uuringutel, milles mõõdeti mee tõhusust ülemiste hingamisteede nakkuste sümptomite leevendamisel. Soovituste muutmise peamine eesmärk oli mittevajalike antibiootiliste raviviiside osakaalu vähendamine.

Ainus seni koostatud süstemaatiline ülevaade mee raviomaduste teemal keskendus mee tõhususele laste köhasümptomite leevendamisel. Uus uuring pakub esmakordselt põhjalikku ülevaadet kõigi patsiendikohortidega läbi viidud kliiniliste katsete tulemustest rõhuga küsimusel, kas mesi on muude ravitaktikatega võrreldes tõhusam ravim ülemiste hingamisteede nakkushaiguste sümptomite vastu.

Uurijad leidsid, et mesi leevendab ülemiste hingamisteede nakkuste sümptomeid kõigi tavapäraste ravivõtetega võrreldes tõhusamalt.

Peamine puudujääk, mida autorid esile tõstsid, oli mee tõhususe vahetute platseebokontrollitud uuringute nappus, mistõttu rõhutavad uurijad vajadust mastaapse platseebokontrollitud uuringu läbiviimise järele.

„Mesi on sageli kasutatav rahvaravim, mis on patsientidele hästi tuttav,“ kirjutavad autorid meta-analüüsi kokkuvõttes. „Samuti on see odav ja kättesaadav ning selle kahjulikud mõjud väikesed.

Kui arstid soovivad ülemiste hingamisteede nakkuste vastu ravimit välja kirjutada, soovitame antibiootikumide alternatiivina mett. Mesi on tõhusam ja vähem kahjulik kui tavapärased raviviisid ning seda tarvitades välditakse kahjusid, mida võib kaasa tuua mikroobidevastane resistentsus.“

Aga mesi on erinevaid. Teadlased rõhutavad selgesõnaliselt, et mesi on tüsiliku ja ebaühtlase koostisega aine, mistõttu mõnd tüüpi mesi võib köha ja külmetushaiguste vastu avaldada tõhusamat mõju kui mõni teine sort.

Hoolimata vaatluse alla võetud kliinilistes katsetes kasutatud mete laiast paletist olid tulemused siiski märkimisväärselt järjekindlad.