ARM Limited on moodsa tehnoloogia vallas kahtlemata ülitähtis nimi. Selle ARM-tüüpi protsessorid hoiavad käigus suurt osa moodsatest nutiseadmetest, ars technica väitel isegi enamikku akut kasutavatest seadmetest.

Jaapanlaste holding-firma SoftBank ostis ARM-i 2016. aastal 31,4 miljardi USA dollari eest, mis peaks praeguses vääringus võrduma umbes 29,5 miljardi euroga.

Uued omanikud nimetasid ARM-i väga väärtuslikuks, tegevjuht Masayoshi Son'i sõnul lausa "Softbanki keskme keskmesse kuuluvaks". Vahepeal on Softbanki varaline seis aga halvenenud ja kiiresti raha saamiseks nad oma kroonijuveeli müüki panidki. Kuna ARM on vahepeal aina väärtuslikumaks muutunud, siis ilmselt kenakese vaheltkasuga või vähemalt mitte ostuhinnast odavamalt.

ARM ei tooda kiipe ise, vaid pakub nende loomiseks kuvandeid (disaine), mille põhjal huviline peab need ise valmistoodeteks vormistama.

Siin võib peituda põhjus, miks Apple küll ARM-i ostuvõimalusega lähemalt tutvus, aga hetkel siiski osta ei soovi, kuigi kasutab ARM-i kiipe nii nutiseadmetes kui ka edaspidi oma arvutites.

Apple'i tegevus on esiteks nii riistvara- ja tarkvara-keskne, et litsentside pakkumine ei sobiks nende fookusega. Lisaks: ostja peaks turureguleerijatele osavalt seletama, et kuidas ARM-ilt litsentside ostja ARM-i äraostmisega huvide konflikti ei tekita. SoftBank oli selles mõttes suurepäraselt "neutraalne" omanik – ei tee seadmeid ega müü kiipe.

Bloomberg kuulutab, et ARM-i ostmisest oleks siiski huvitatud nVidia, mis keskendub oma tegevuses arvuti-graafikakaardi-protsessoritele ja tehisintellektile (sh isejuhtivatele autodele), aga toodab ka mobiilseadmete kiipe. nVidia pole samas nutiseadmevallas suur tegija, konkurent Qualcomm on selle suht kõrvale tõrjunud.

Kui see ost osutub nVidia jaoks siiski liiga keeruliseks või kulukaks, siis on SoftBankil ARM-i abil raha saamiseks muidugi teisigi teid. Varem on nad flirtinud ka mõttega ARM börsifirmaks muuta, mis ühtlasi kaotaks nn huvide konflikti tekitamise ohu.

[LISATUD 1. AUGUSTIL] Bloomberg usub, et nVidia läheneb tõesti ARM-i ostmisele. Edukad läbirääkimised on üks asi, aga kas nVidial jätkub selleks tõesti raha?