Šveitsis pandi eelmise aastaga püsti üle 2000 uue 5G jaama ja paljud teenusepakkujad on lubanud, et juba varsti pakutakse teenusele üleriigilist katvust. Riigi keskkonnaamet saatis aga nüüd kõikidele kantonitele ehk liidumaadele kirja, milles palus 5G jaamade kasutamise hetkel pausile panna.

Amet põhjendab seda sellega, et nemad peavad föderaalvalitsuse poolt paika panema ohutusnõuded, mida siis igas kantonis täitma hakatakse. Probleem on aga selles, et mingisugust universaalset standardit 5G võrgu puhul pole olemas ja seetõttu leiab amet, et peab seda ise põhjalikult hindama hakkama.

"Uurime 5G antennide mõju süviti ning võimalusel üritame seda teha tavalistes, elulistes tingimustes. See ülesanne võtab päris kaua aega," kommenteerisid ameti esindajad oma tegevust. Tähelepanuväärne on veel see, et enne seda teadaannet oli mitu kantonit juba iseseisvalt 5G võrkude arendamise pausile pannud, viidates sellele, et ei teata, kuidas need inimeste tervisele mõjuvad.

Šveitsi telekomiteenuste pakkuja Swisscomi esindajad ütlesid, et nende jaoks testid võrgu arendamist ei aeglusta, isegi vaatamata faktile, et 5G teenuseid kasutada ei saa. Teenusepakkuja lubab, et ka ilma uue võrgutehnoloogiata saavad tarbijad uute mastide abiga kätte kiiruseid kuni 2 Gb/s.

Lisaks kommenteerisid Swisscomi inimesed, et saavad aru, et tarbijad on uute tehnoloogiate pärast mures, kuid 4G ja 5G on oma kasutatavate sageduste poolest väga sarnased ning esimesi on uuritud tuhandete uuringute käigus. "Pole ühtegi tõendit, et saatjatest tulev kiirgus kuidagi inimestele mõjuks," tõdesid ettevõtte esindajad.

Šveitsis on inimesed 5G pärast eriti murelikud, hiljuti on toimunud sellevastased protestid Bernis, Zürichis ja Genfis. Ka Šveitsi terviseteenuste pakkujaid koondav ühing Medicus Mundi Switzerland on hoiatanud, et 5G puhul tasub olla ettevaatlik ning enne selle kasutusele võtmist põhjalikult uurida selle mõju inimestele ja vastavust paikaseatud normidele.

Šveitsis on algatatud ka viis suuremat 5G-ga võitlevat rahvaalgatust, millest kaks on juba ametlikuks kujunenud ning seadnud eesmärgiks koguda 100 000 allkirja, et algatada rahvahääletus Šveitsi põhiseaduse muutmiseks. Üks neist nõuab, et telekomiettevõtted vastutaksid iga kiirguse tekitatud kehalise kahjustuse eest, teine nõuab aga, et 5G võrkude piirmäärasid karmistataks ja lubataks kohalikele elanikele rohkem kontrolli selle üle, kas nende kodupiirkonda võib maste püstitada.