Juba siis, kui teatati, et Torresest minister saab, tõdesid mitmed kriitikud, et tegemist on teadusringkondades tundmatu inimesega ning talt on aja jooksul ilmunud vaid 21 teaduslikku publikatsiooni, millest enamik puudutab vaabikute - Hiina meditsiinis kasutatavate seente - taksonoomiat.

Üsna pea hakkas Torres vaabikuid ka avalikult kiitma. Suur osa tekkinud pahameelest ongi seotud mükoloogi väidetega, et ta on seente abiga teinud valmis teelaadse tõmmise, mida jagas 40 inimesega, kellel oli vähk. Kuna mitmel neist hakkas parem, väidabki Torres, et tema seenetõmmis on efektiivne vähiravi.

Teadlased ei ole loomulikult kurjad selle pärast, et ei suudaks uskuda, et alternatiivseid ravimeetodid olemas võiks olla, vaid seetõttu, kuidas Torres oma väiteid ja "teadustööd" üles ehitab. Esiteks ei olnud Torrese eksperiment tehtud kliiniliste katsete raames, ega saanud heakskiitu meditsiinieetika komisjonilt. Samuti ei ole ta teemal avaldanud ühtegi teiste teadlaste poolt kriitiliselt üle vaadatud teadustööd.

Teadusminister on olukorda ka ise kommenteerinud, kuid ka need vastused panevad pigem kulmu kergitama. "Otsustasin protesti märgiks, et ma ei avalda sel teemal midagi," ütles Torres intervjuus kohalikule väljaandele El Espectador. Paar päeva hiljem lubas ta aga raadios, et avaldab oma töö tulemused juba varsti. "Teadusliku meetodi ignoreerimine ei läheks kokku mu põhiväärtustega. Sõnum, mida ma tahan saata, on aga hoopis see, et me peame õppima tundma ja hindama teistsuguseid teadmisi," selgitas minister.

Kas seened võivad vähki ravida?

Kolumbia teadlaste hinnangul ei ole ministri missioon ja käitumine aga kooskõlas ning rõhutatakse, et tavapäraste teaduslike sammude mittejärgimisega tegi Torres endale ja kogukonnale hoopis karuteene ja kaotas igasuguse tõsiseltvõetavuse. "Ta on saanud meie kogukonnalt väga palju kriitikat, kuna ei järgi neid reegleid, mida iga teadlane peaks järgima," kommenteeris Kolumbia teaduste akadeemia juht Enrique Forero, kes kardab, et ministri väited võivad panna inimesi uskuma posijaid ja tõestamata ravimeetodeid.

Traditsioonilisi ravimeetodeid ja nende mõju vähile uuriv Kolumbia immunoloog Susana Fiorentino ütles väljaandele Nature, et näeb Torrese töö puhul mitut kitsaskohta. Esiteks ei uurinud ta oma tõmmise keemilist koostist ega teinud eelnevalt katseid loomadel, liikudes kohe edasi inimkatsetele. Torres ise kommenteeris neid väiteid vaid korrutades, et on järginud iga eetilist protokolli.

Iseenesest ei tähenda kogu probleem seda, et Torrese väidetel tõetera sees ei pruugiks olla - ka teised uuringud on näidanud, et mõned vaabikud tõesti võivad muuta inimesi vähiravi eri meetodite suhtes paremini ravile alluvaks, kuid valdkonda puudutavad teaduslikud uurimused on hetkel siiski eksperimentaalsed ja väga väikeste katsegruppidega. Seega ei saa nende tulemusi üldpopulatsioonile üle kanda.

Mis saab Torresest edasi? Nii valitsuse juht kui ka Torres ise on öelnud, et tagasi astumise plaane ei ole ning kuigi mitmed teadlased on Torrese vastu, on ka neid, kes tema poolt on. Antioquia ülikooli keemik Ricardo Torres Palma ütles näiteks, et tema hinnangul on seeneteadlasel võrreldes varasemate teadusministritega üks oluline pluss - ta on vähemalt oma ametilt teadlane. "Ma arvan, et meie peamine roll on nüüd teda toetada ja aidata," ütles Palma.