Puude lehed sisaldavad erinevaid pigmente. Need on sellised molekulid, mis neelavad valgust. On olemas rohelised pigmendid –ehk klorofüll- mis kasutavad valgust fotosünteesiks. Lisaks on lehtedes karotenoidid ehk kollased ja oranžid pigmendid. Kui tuleb sügis, siis juhtub see, et pigmendid hakkavad lagunema.

Kõik need elutegevuseks vajalikud ained, mida taimed saavad kasutada tõmmatakse lehtedest välja. Kui klorofüll laguneb, siis tema lagunemisproduktid on värvitud. Karotenoidide laguproduktid on kollased ning kui klorofüll kaob ära, siis tänu sellele muutuvadki lehed ilusateks, kollasteks.

Osad lehed lähevad sügisel ka punaseks. Punase värvi annab lehtedele selline pigment, nagu antotsüaan. Need on looduslikud flavonoidid, tegelikult bioaktiivsed ained ning meile väga kasulikud. Osad nendest ühenditest on lehtedes juba varem olemas ja me näeme neid tänu sellele, et klorofüll kaob ära ning teised sünteesitakse juurde ja selle pärast mida rohkem antotsüaane sünteesitakse, seda punasemad lehed on.

*Pop(up)teadus on projekt, mille eesmärgiks on teadusliku teadmise populariseerimine ja ühtlasi tutvustada laiemale üldsusele eesti teadlasi, kes on leidnud tunnustuse akadeemilistes ringkondades. Kõik nad on oma eriala eksperdid. Pop(up)teadus on projekt teadusest ning inimestest, kes seda teevad.