Allalaadimise kiirusrekord saavutati ka päriselt klientide kasutuses oleva Šveitsi telekomettevõtte Sunrise võrgus, kus ühe mobiilsidemastiga oli katse ajal seotud mitu andmesides olevat telefoni. Varasemalt oli sarnases olukorras jäänud allalaadimise kiirus maksimaalselt 2Gbit/s piiridesse ehk kiiruse kasv oli pea kahekordne.

Fakt, et võrku oli ühendatud korraga mitu telefoni ei ole teisejärguline. Olles ise 5G võrkudega teatud määral kokku puutunud ning ka seal 5G telefonide internetikiirusi testinud, võin öelda, et enamasti on praegu inimestele näidatavad võrgud väga sõltuvad nendega seotud kasutajate hulgast. Kui näiteks ühe telefoni võrgus olemise puhul võidakse saavutada kuni 500 Mbit/s, siis mitme telefoni võrku ühendamine jagab selle kiiruse tavaliselt ka nende vahel ning suurtest kiirustest jääb üsna pea alles üpris vähe.

Veebikiirused peavad kasvama

Eesti juhtiva mobiilsideoperaatori Telia Eesti võrgus on seni saavutatud enam kui 1Gbit/s kiirus, mis saavutati samuti tavatingimustel ja -sagedustel töötavas 4G võrgus. Telia Eesti raadiovõrgu osakonna juhataja Oliver Lekki sõnul on üha kiiremat internetti vaja mitmel põhjusel.

"Täna saame 4G võrgus pakutavate kiirustega küll kenasti hakkama, kuid on ebaselge, kas ka tulevikus. Videopildid lähevad üha kvaliteetsemaks ning samal ajal lisandub uusi rakendusi nagu virtuaalreaalsus ning liitreaalsus, kus andmemahud on suured ja nende kiire edastamine oluline," kirjeldas Lekk. Ta lisas, et samuti kasvab pidevalt ka üldine andmemaht, kuna inimesed edastavad üha enam suuremahulisi andmeid ning seetõttu on vaja ka suuremat andmete läbilaskevõimet.

Lekk nentis, et suuremat võrguvõimekust hakkavad tulevikus vajama nii kodukasutajad, erinevad tööstus- ja teenindusettevõtted ning automaatikaga tegelevad ettevõtlusharud, kes soovivad kasutusele võtta uusi tehnoloogilisi rakendusi.

Kui vaadata maailma keskmisi mobiilse interneti kiirusi, siis Speedtest.net-i andmete kohaselt jäävad need praeguse testi käigus saavutatud kiirustele kõvasti alla. Kiireimat internetti pakutakse Lõuna-Koreas (95,11 Mbit/s), Kataris (69,05 Mbit/s) ja Norras (68 Mbit/s). Eesti keskmiseks mobiilse interneti kiiruseks on 45,39 Mbit/s, millega Speedtesti edetabelis ollakse maailmas 21 kohal.

5G tuleb ja seejuures kaalutakse üha enam Huaweid

Sunrise on Šveitsis ja kogu Euroopas esimene 5G sidet kommertsteenusena pakkuv ettevõte, mis teeb tihedat koostööd Huaweiga, et pakkuda kogu Šveitsis parimat püsivat sidekvaliteeti 5G kiirustel. Kiirusrekordi saavutanud võrk kasutab tavapärastele 3GPP võrgustandarditele vastavaid Huawei 5G seadmeid ning kiirus 3,67 Gbit/s saavutati 5G C-band sagedusvahemikes, ribalaiusega 100 MHz.

Kuigi USA üritab pärssida Huawei seadete kasutamist 5G võrkudes väidetavate turvariskide tõttu, on mitmed Euroopa riigid, sealhulgas näiteks Ühendkuningriik, Saksamaa ja Norra lubanud Huawei 5G seadmete kasutamise. Nagu viidatud, on seadmed kasutusel ka Šveitsis ning seal on Sunrise Communications ettevõtte enda välja toodud andmete põhjal teenust pakkumas juba 260 külas või linnas.

Ülemaailmselt peaks suured 5G kommertsvõrgud tööd alustama järgmisel aastal. Eestis ennustatakse laialdasemat 5G (sümbioosis 4G-ga) kasutuselevõttu alles 2025. aastaks, seni on selle arengut pärssinud 5G sagedusvahemike oksjoniga seotud kohtuasi. Teistes Balti riikides käib aga 5G võrkude arendamine juba täie hooga.