Viimaste nädalate jooksul on päevavalgele tulnud üha enam juhtumeid imelikust kopsuhaigusest, mida seostatakse just e-sigarettide tõmbamise ehk veipimisega. Möödunud nädala lõpu seisuga oli USAs teada vähemalt 450 sarnast juhtumit. Need numbrid muutuvad iga päevaga.

Kui esimene surmajuhtum fikseeriti augustis, siis viies fikseeriti möödunud reedel ja nüüd kuues surmajuhtum leidis aset eile, teisipäeval. Seega on veipimise tagajärjel surnud lühikese aja jooksul kuus inimest.

See kõik on andnud hoogu murele ja küsimustele, mis on seotud e-sigarettide ohutuse või ohtlikkusega ning kuigi USA ametiasutused tegelevad haiguspuhangu uurimisega, ei ole seni suudetud kindlat põhjust või selgeid seoseid juhtumite vahel leida.

Niidiotsi siiski on ja need viivad praegu e-sigareti vedelike tootjatele tooraine tarbijateni, aga ka mustale turule ning kannabinoide sisaldavate vedelike juurde.

Suurem osa haigestunutest on olnud noored, muus osas hea tervisega meessoost veipijad ning mõnede puhul on teada, et nad eksperimenteerisid kodukootud või mustal turul saadaolevate (narkootiliste) toodetega. Ametnike murekoht ongi see, et veipimine on just nooremaealiste seas populaarne.

Imelikuks teeb asjaolu see, et surmajuhtumid ei ole ainult ühes piirkonnas vaid erinevates osariikides üle kogu USA - Kalifornias, Illinoisis, Indianas, Minnesotas ja Oregonis ning nüüd viimane surmajuhtum oli Kansases.

Mida on uurimine seni leidnud?

Ametlik uurimine, mis otsib seoseid e-sigarettide tarbimise ja raske kopsuhaiguse vahel, ei ole usaldusväärset seost e-sigarettide ja haiguspuhangu vahel veel leidnud, vahendas CNN.

Teada on vaid see, et kõikide haigusjuhtude puhul on patsiendid kasutanud e-sigarette ning mõned neist on proovinud kasutada e-sigaretis vedelikke, mis sisaldavad kannabinoide, näiteks THC-d. Aga kas see on lihtsalt ühendav asjaolu või on siin põhjuslik seos?

Möödunud nädalal teatasid New Yorki ametnikud, et peaaegu kõikides kanepit sisaldavatest veipimistoodetest on leitud väga suure kontsentratsiooniga E-vitamiini atsetaati ja selle mõju kopsudele, inimese organismile ning seoseid haigusega just uuritakse.

E-vitamiini lahus e-sigareti vedelikes on praegusel hetkel üks peamisi niidiotsi ning see, mille suunas süüdistavad pilgud suunatakse, sest iga haigusjuhtum on seotud vähemalt ühe seda kemikaali sisaldava veipimis-tootega. Teisisõnu - hetkel on just see E-vitamiini atsetaat ühisosa selles epideemia mõõdud võtnud jamas.

Uurimine üha laieneb, mööda veipimisvedelike tootmise ahelat on jõutud ka nende tootjateni, kes müüvad e-sigareti vedelike tootjatele erinevaid komponente.

Praeguseks ongi selgunud, et e-sigareti vedelikes sisalduv ja haigustega seotud kemikaal on pärit kolmelt tootjalt, kelle tootenäidised on uurimiseks ametiasutusteni jõudnud - need näidised olid peaaegu puhas E-vitamiini atsetaadi õli.

Mida arstid räägivad?

Arstid ütlevad seda mida alati - igasugune suitsetamine on halb. Aga nüüd ollakse resoluutsemad ja öeldakse, et e-sigarette ei tohiks kasutada noored, noored täiskasvanud, rasedad või täiskasvanud, kes muid tubakatooteid ei ole tarbinud.

Kas sellise sõnastuse taga võib ära tunda mingi vihje sellele, et tavasigaretist ohutum on veipimine ikkagi ja parem veipida, kui tavalist sigaretti suitsetada? Sest teaduslikult pole veipimise kahjulik mõju VEEL tõendatud, aga tavalised sigaretid on number 1 surmapõhjus kogu maailmas, kui me räägime välditavast surmast.

USA arstid ütlevad, et kuniks kopsuhaiguste puhangu põhjuste uurimine on pooleli, võiksid inimesed kaaluda e-sigarettide ja nendega seotud toodete vältimist ning kindlasti peaksid kasutajad oma tervise muutusi jälgima. Jällegi üsna pehme sõnastus, kas pole?

Natuke konkreetsem on Dr Lee Normani avaldus. "Praegu on aeg veipimine lõpetada," ütles Kansase tervise ja keskkonna asutuse esindaja. "Kui sina või keegi su lähedastest kasutab e-sigarette, siis palun lõpetage see, sest hiljutised surmajuhtumid ning sajad kopsuvigastuste juhtumid üle kogu riigi muutuvad üha intensiivsemaks. Seepärast tuleks veipimine lõpetada, kuni haigusepuhangu põhjus on välja selgitatud," ütles Norman.

Teisipäeval teatas Ameerika Kopsuassotsiatsioon, et e-sigaretid ei ole turvalised ja võivad põhjustada tagasipöördumatuid vigastusi ja haigusi.

Ka Ameerika Meditsiiniassotsiatsioon andis välja samasisulise hoiatuse ning palus avalikkusel e-sigareti toodete kasutamist vältida, kuni epideemia mõõtmed võtnud haiguspuhangute põhjust on välja selgitatud.

Ühtlasi on haiguspuhang ja surmajuhtumid kiirendanud valdkonna regulatsioonide loomist - tuleb luua selged regulatsioonid ja kõrvaldada turult kõik tooted ning peatada ka turundus.

Mida ametnikud teevad?

Ikka sama - hoiatatakse, hoiatatakse ja hoiatatakse. Põhiline sõnum on see, et vaja on rohkem informatsiooni ning veipimisega seotud haiguste põhjuste tuumani jõudmine on valdkonna ametnike peamine prioriteet.

Kas probleem on kõigi e-sigareti toodetega või kannabinoide sisaldavate vedelikega ning kas tegemist on ühe ebaõnnestunud partiiga või mingi laiema probleemiga - kõiki neid küsimusi küsitakse.

Kuniks selgust ei ole, tegeletakse ka kampaaniakorras noorte veipimise piiramisega, nende teadlikkuse tõstmisega. Tegutsetakse üsna agressiivselt. Preventsiooni viljeletakse telekas, plakatitel, digitaalsetes kanalites ning isegi kooli tualettide seintele paigaldatavates plakatites räägitakse noortele veipimise kahjulikkusest.

Küll aga võib asi viia selleni, et e-sigaretid saavad tulevikus tavaliste tubakatoodetega samasuguse staatuse ning paljud tõdevad, et selles valdkonnas valitseb paras segadus - e-sigarette turundatakse kui vahendit suitsetamisest loobumiseks, aga tegelikkus on see, et turunduse sõnumid on muu: "e-sigaretid on kahjutud või 99% kahjutumad kui tavalised sigaretid."

Ühtlasi treitakse seadusi, mis keelavad maitsestatud e-sigaretid. New York töötab selle kallal ja näiteks San Franciscos keelati e-sigarettide müük juba juulis.

Segadust on palju, täpselt midagi ei teata, aga samas kõik midagi teevad.

Mida arvab Eesti E-sigareti Kaupmeeste liit?

Nicorex Baltic OÜ juhatuse ja E-sigareti Kaupmeeste Liidu liige Toomas Viilo sõnul võib juhtumites süüdi olla USA turu ebapiisav reguleerimine. "Euroopa Liidu territooriumil, niisamuti Eestis kehtivad e-sigarettide ja e-vedelike koostise kohta karmid TPD nõuded. E-vedelikud peavad olema testitud ja registreeritud ühises andmebaasis," selgitab Viilo.

Samas ei välista ta, et oht võib siiski ka Eestis õhus olla, mustal turuval liikuvaid e-vedelikke kasutades. "Salaturul liikuvad tooted võivad olla ohtlikud. Võimalik, et tooted on vannitoas kokku segatud ning neile on lisatud suvalisi toidumaitseaineid, mis on tervisele kahjulikud," sõnas ta.

Eesti E-sigareti Kaupmeeste liit soovitab inimestel kasutada ainult maksumärkidega ja EU andmebaasis registreeritud e-vedelikke, kuna nende puhul võib kindel olla, et need on läbinud nõutavad laboritestid ja on seega kvaliteetsed, kontrollitud ja legaalsed. Kui tootel puudub maksumärk ning vedelik pole läbinud laboritesti, siis seda toodet müüa ei tohi ning tegemist võib olla tervisele kahjuliku salaturu tootega.