Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg tegi möödunud aastal ühel päeval koolist poppi, istus maha Rootsi parlamendi juurde ja hakkas protestima. Just tema algatus lükkas kampaaniarattad veerema ja kliimamuutustega seotud probleemide teadvustamine ja kliimakriisi välja kuulutamine mitmel pool on just tema poolt algatatu tulemus.

16. aastane Thunberg reisis Euroopast USAsse võistluspurjekaga ning reis üle Atlandi ookeani kestis üle kahe nädala. Nüüd on Thunbergi ja tema kaaslased üle ookeani viinud alus Malizia II ankrus New Yorgi lähistel - viimati oodati tõusuvett, et sadamasse pääseda. See peaks toimuma kella 9 paiku täna õhtul.

Thunberg osaleb septembris New Yorkis toimuval ÜRO kliimamuutusi arutaval koosolekul ning tüdruk keeldus reisimast lennukiga (nagu tavaliselt tehakse), sest lendamine tekitab palju süsihappegaasi. Kui kord juba radikaalselt protestida, siis lõpuni välja.

Tüdrukule pakuti võimalust reisida üle ookeani "emissioonivabalt" loodussõbraliku purjeka pardal. Alust juhtis Pierre Casiraghi, kes on Monaco printsessi Caroline poeg ja Saksa päritolu purjetaja Boris Herrmann. Seda, kuidas Thunberg tagasi Euroopasse reisib, ta veel ei tea.

Täna hommikupoolikul meie aja järgi postitas Thunberg sotsiaalmeediasse pildi, kus ööpimeduses paistavad New Yorki tuled. Reis koos meeskonna ja isaga algas Plymouthist 14. augustil.

Malizia II pardal "tähistati" ka 20. augustil eelmisel aastal alanud koolistreigi aastapäeva. Streik ei tähendanud küll seda, et ta üldse koolis ei käinud - kooli ei läinud ta vaid reedeti ja istus koolipingi asemel Rootsi parlamendi ees ja protestis selle vastu, et riigid ei võta midagi ette kliimamuutuste suhtes.

Tüdruk ei protestinud mitte üksnes Rootsi tegevuste vastu. Ta võttis usinalt sõna ka näiteks Suurbritannia tegevusetuse ja vastutustundetuse teemal. Thunberg väitis, et eriti Ühendkuningriik on Maa hävitamises süüdi.

Mõneti üllatuslikult võeti noort aktivisti kuulda, ta kohtus Briti erakondade juhtidega ning teiste seas Jeremy Corbyn kuulas tüdruku ära.

Veelgi üllatuslikum on see, et tema juttu võeti tõsiselt ning nii saigi noorest Greta Thunbergist inimene, kelle protest päädis kliimakriisi välja kuulutamisega Suurbritannias ja Iirimaal. Eks ajendiks oli globaalse mastaabi võtnud protestilaine ja paras kaos Inglismaal. Aga au selle eest võib küll Gretale anda.