Tee rajamise eesmärgiks oli katsetada uut tehnoloogiat ning aidata toota elektrit ligidal asuva Tourouvre'i linnakese tänavavalgustuse tarvis. Reaalsuses suutis teelõik toota aga vaid poole eeldatavast energiast, kuna insenerid ei suutnud arvesse võtta teelõigule sattuvaid lehti, mis paneelide tootlikkust oluliselt vähendavad.

Plaanide kohaselt oleks Wattway pidanud tootma aastas umbes 150 000 kWh elektrit, kuid numbrid langesid üpris kiirelt. 2018. aastal tootis lõik näiteks 80 000 kWh aastas, see aasta on aga olnud eriti õnnetu ning juuli lõpuks on toodetud alla 40 000 kWh elektrit.

Ka füüsiliselt katki

Veel enam, teelõik ei ole ka füüsiliselt koormusele vastu pidanud ning paneelid on hakanud mõranema ning purunema. Kuna mõned lõigud on olnud autoga sõitmiseks liiga katkised, on need juba üles võetud. Näiteks võeti 2018. aastal üles umbes 100 meetrine lõik teest, kuna see oli lihtsalt niivõrd kahjustatud, et seda ei saanud parandada.

Kui 2016. aastal olid paneelid heas korras, siis praeguseks on mitmed neist purunenud.

Kohalikud arvavad, et probleemid võisid olla selles, et insenerid ei oodanud, et paneelidel sõidab ka rasketehnika. Kohalikud ütlesid Le Monde'ile, et paneelide pealt sõidavad tihti üle ka traktorid, mis võibki olla üks saatuslik tegur, mis päikesepatareid hävitas.

Projekt saab läbi

Prantslased kasutasid 2016. aastal Wattway rajamiseks 4,7 miljonit eurot, mille eest saadi 3000 ruutmeetrit päikesepaneele. Prantslased rõhutasid toona, et tegemist on kõige pikema päikesepaneelidega kaetud teelõiguga terves maailmas.

Mõnevõrra kummaline oli aga päikesepaneelidega varustatud tee rajamise asukoht. Põhja-Prantsusmaal asuvas Normandia piirkonnas on päikest vähe. Piirkonnas on esinenud ka tugevaid äikesetorme, mis isegi teel olnud paneele on lõhkunud.

Päikesepaneelitootja Colas all tegutseva Wattway projekti juht Etienne Gaudin ütles Le Monde'ile, et katse näitas, et päikesepaneelidega sillutatud teelõigud ei ole veel kasutuskõlbulikud. "Meie süsteem pole veel valmis pikamaaliikluse välja kannatamiseks," ütles ta.

Colas keskendub edaspidi väikeste päikeseelektrisüsteemide tootmisele, millest saaks energiat näiteks valvekaamerad ning valgustid.