Me kõik oleme kuulnud jõukuritest, kes ostavad endale saari, nii et miks mitte hankida ka era-vulkaan? Posbury Clump — 250 miljonit aastat vana kustunud vulkaan Inglismaal Devoni krahvkonnas — on müügil pealtnäha mõistliku hinnaga 50 000 eurot.

Vulkaan on 152 meetrit kõrge; selle tippu ümbritseb 4,9 aakrit ehedat, maalilist Inglismaa metsa, kus kasvavad astelpõõsad, tammed ja saared. Tänu metsasele tipule ja ümberkaudsetele küngastele näeb Posbury Clump välja pigem metsa kui vulkaani moodi.

Arhitektid on kasutanud samas paigas asunud endisest karjäärist pärinevat basaltkivimit antud piirkonna kahe kõige kuulsama rajatise — Creditoni kiriku ja Medlandi mõisa — ehitamiseks.

Tänu ainulaadsele kaaliumiküllasele laavale ja muudele haruldastele geoloogilistele omadustele on Posbury Clump kuulutatud teadusele huvipakkuvaks paigaks, mis tähendab, et see on looduskaitse all.

Nüüdisajal asub piirkonnas vaid paar maja, kuid rauaajastul, vahemikus 800 aastat e.m.a. kuni 100 aastat m.a.j. asustatud Posbury oli kunagi koduks Posbury Püha Franciscuse kloostrile, mis kuulus Posbury Clumpi kinnistu juurde.

Rada vulkaani juurde (foto: Wikimedia Commons / Derek Harper)

Inimesed, kes on huvitatud vulkaani omandamisest ja kellel on varuks 50 000 üleliigset eurot, võivad võtta ühendust kinnisvaraettevõttega Jackson-Stops.

Kui sinust saabki vulkaani õnnelik omanik, võta teadmiseks, et sa pole siiski esimene, kes midagi sellist teinud on.

1943. aastal ostis seinamaalikunstnik Gerardo Murillo Paricutini — tillukese vulkaani, mis tekkis ootamatult ühele Mehhiko maisipõllule. Uus-Meremaa aktiivne Whakaari vulkaan on mitu korda omanikku vahetanud ning ka USA-s California ja Oregoni osariikides on eraomanduses mitu vulkaani. Nii et osta vulkaan ära!