Dermatoloog Dr Hayley Goldbachi sõnul on inimesed küsinud temalt selle kohta, kas mütsi kandmine põhjustab kiilanemist.

Goldbachi sõnul hakkavad mõned inimesed kiilanemise varjamiseks mütsi kandma ja seetõttu võib kõrvaltvaatajatele tunduda, et just mütsi kandmine on vallandanud kiilanemise protsessi.

Naise sõnul on lühike vastus küsimusele, kas on seos mütsikandmise ja kiilanemise vahel lihtne: ei!

"Peamine põhjus, miks inimesed oma juuksed kaotavad, peitub geenides," selgitas juuste taastamisele keskendunud plastikakirurg Dr Michael Wolfeld ajakirjale Time.

Nii meeste kui naiste puhul on kiilaspäisuse põhjuseks pärilik geneetiline tundlikkus hormoonile nimega dihüdrotestosteroon (DHT), mis ilmub välja muuhulgas ka peanahal.

Kui inimesel on päritud tundlikkus selle hormooni suhtes, siis karvanääpsud närbuvad ja kahanevad DHT toimel. Paljud kiilaspäisuse ravid toimivadki just selle kaudu, et blokeerivad kehas DHT tootmise.

Arsti sõnul on kiilaspäisusel aga mitmeid põhjuseid. Mõnes mõttes võib mütsi kandmise ja kiilanemise vahel seoseid isegi näha. Kui tugevad need seosed on ja kas need on ka põhjuslikud, see on eraldi küsimus.

Juuste kaotust võib soodustada karvade tugev sikutamine - seda on ka näiteks juuste sättimine väga tihedaks ponisabaks või muul tihkel ja tugeval moel. See võib tekitada pinget karvanääpsudele.

Pikema aja jooksul pidevalt juuksejuuri sikutades võib see põhjustada juuste välja langemist. Kuid märgusõna on "pikema aja jooksul."

Enamus inimestest ei kanna oma mütsi nii tihkelt peas, et see võiks sikutamisega sarnast pinget tekitada.

Kui aga leidub keegi, kes päevast päeva ja aastast aastasse kannab mütsi nii tihkelt, et sellest jääb nahale tugev sisse muljutud jälg, võib see juukseid kahjustada küll ning aidata kaasa juuste kaotusele.

Kui müts on peas liiga tihkelt, siis võib see tekitada karvanääpsudes ärritust ja põletikku. Ka ärritus ja põletik eraldi ei tekita kiilanemist, aga koosmõjus geneetikaga võib kiilanemist soodustada ja kiirendada.

Eraldi teema on ka materjalid, mida mütsides kasutatakse. "Tekstiilid ja värvained võivad samuti juuste välja langemisele mõju avaldada," ütles Dr Adam Friedman, kes on dermatoloogiaprofessor George Washingtoni ülikoolis.

"Kui müts tekitab peanahal allergilise reaktsiooni (toim. värvi või materjali tõttu), võib see põhjustada karvade välja langemist põletikuliste reaktsioonide kaudu," rääkis professor. Kui inimene on juba hakanud kiilanema näiteks geneetilise eelsoodumuse tõttu, võivad põletikulised protsessid karvade välja langemist kiirendada," ütles Friedman.

Aga nii Friedman kui ka teised eksperdid ütlevad, et enamikule inimestest ei ole mütsi ja selle kandmisega seonduv oluline riskifaktor ja üldiselt mütsid kiilanemist ei põhjusta.

Harvadel juhtudel võib mütsi kandmine pea higistamise kaudu olla kiilanemise faktor. Higis sisalduvad soolad on nahale füüsiliselt ärritavad ning kandes pidevalt higist läbi imbunud mütsi, võib see jällegi põletikku tekitada. Ja see, nagu varemgi juba öeldud, või kiirendada kiilanemise protsessi.

Mida mütsid aga kindlasti teevad - see on peanaha kaitsmine kahjuliku UV kiirguse eest, mis võib tekitada näiteks nahavähki.

See kasu on ekspertide sõnul kindlasti suurem, kui mure selle pärast, et müts võib põhjustada juuste kaotust.

Seega, ära kanna mütsi ega patsi liiga tihkelt ning ära lase pead hauduma. Samuti ei maksa kanda sellist mütsi, mis allergilisi reaktsioone tekitab, ka siis ei ole vaja mütsi kandmise pärast muretseda ja selle kandmisest tekkiv kasu on kindlasti suurem kui kahju.