Bleed Stop

Bleed Stop OÜ on 2017. aastal loodud ettevõte, mis tegeleb tänapäeva standarditele vastavate meditsiini õppeseadmete väljatöötamise ja valmistamisega. Praegu on nad valmis saanud verejooksu peatamise õppimiseks vajaliku vahendi.

„TCCC väljaõppe käigus selgus, et žguti kasutamine õigel viisil oli suureks probleemiks,“ selgitab nooremveebel Riho Runnel, üks ettevõtte rajajatest. Žgutti paigaldades ei tehta tihti korralikku esmapingutust ning selle tõttu ei avalda žgutt piisavalt survet, et arteriaalset verejooksu peatada.

Bleed Stop žgutt

Verejooksu tagajärjel sureb haigla eelses etapis militaarkonfliktides 90% vigastatutest. Nendest kolmandik on jäsemete verejooksud, mida ei õnnestunud vahendite puudumise või sagedamini halva väljaõppe tõttu päästa.

Žguti paigaldamist ei ole võimalik harjutada elusa inimese peal, sest tavaliselt ei ole paigaldamisel tekkiva ülitugeva valu tõttu seda võimalik lõpuni viia. See tähendab, et reaalses elus ei suudeta verejooksu adekvaatselt peatada ja patsiendid lähevad šoki seisundisse. Šoki seisundis patsiendi tõenäosus ellu jääda on 10 korda väiksem.

Välja arendatud õppesüsteem võimaldab assisteerida verejooksu peatamise õpet. Süsteem teavitab näiteks žguti eelpingutuse tugevusest ja õppuril on võimalik seda vajadusel korrigeerida. Seade annab tagasisidet nii LED tulede süsteemiga kui ka ekraanilt. Vahend näitab ära, kui surve ei ole piisav ja on tekkinud venoosne žgutt. Kannatanu puhul tähendaks see seda, et vigastatud piirkonnas verejooks hoopis suureneb – see on üks põhjustest, miks paljud kardavad žgutti kasutada.

Samuti näitab seade ära, millal žgutt on kinni ja arteriaalne verejooks on peatunud. Treeningvahendil saab harjutada ka haava tamponeerimist. Tulevikus kavatsetakse treeningvahendile teha rakendusprogrammi kasutamise funktsioon ehk siis instruktor saaks seadet juhtida nutitelefoni kaudu.

Treeningvahend mõõdab ka kui palju aega kulub žguti paigaldamiseks ja samuti tamponeerimise survet. Pärast tamponeerimist tuleb avaldada haavale vähemalt 3 minutit pidevat survet. Esmase õppuritelt saadud tagasiside põhjal on selgunud, et žguti paigaldamine on arvatust palju raskem ja selle vahendi kasutamise väljaõpe on muutnud nad teadlikumaks.

Sheetsplint™

ETHR OÜ on kaitsetööstuse ettevõte, mis arendab välja uudset sõja- ja katastroofimeditsiini vajadustele vastavat lahast. Rait Arrot, kes on seersandi auastmes kaitseliidu Toompea malevkonna kergejalaväekompanii meditsiinigrupi ülem, ajendas sellega tegelema märgiline juhtum TCCC harjutamisel väliõppusel.

Ta sattus tunnistama, kuidas alumiiniumleht-lahasega immobiliseeritud “mängukannatanu” sai taktikalise evakueerimise käigus oma vigastatud jalale olulisi sekundaarseid vigastusi, sest valmistatud lahas paindus läbi ja lagunes.

Vesteldes erinevate väeliikide meditsiinispetsialistidega, sai ta kinnitust, et probleem on reaalne ja vajab lahendamist. Kaasaskantavad alumiiniumleht-lahased on struktuuri poolest liiga pehmed, et tagada täielikku immobilisatsiooni ning meedikutele tuttavad papist “rootsi lahased“ on välitingimustes liiga kohmakad kaasas kandmiseks ja materjali eripära tõttu kergesti vettivad.

Sheetsplinti lahas

Ka vastavad uuringud näitavad, et lahastamise vahendite juhuslik valik ja nende kvaliteet mõjutavad olulisel määral lahastamise tulemuslikkust: üle 90% lahastest on ebaadekvaatselt paigaldatud ja seetõttu tekib 42% lahastatud kannatanutest eluohtlikke või jäsemele ohtlikke komplikatsioone.

Kahe aastaga töötas Arro ja tema tööstusdisainerist äripartneri asutatud ettevõte välja universaalse modulaarse lahase, millega on võimalik immobiliseerida haigla-eelse traumakannatanu jäsemevigastusi. Sheetsplint™ lahase komplektiga saab lahastada kõiki tüüpilisi jäsemevigastusi randmest kuni reieluu murruni. Lahase komplekt pakitakse kokku umbes iPadi-suuruseks ja seda on jalastunud meedikul lihtne enda MK-3 seljakotis kaasas kanda.

Toodet on korduvalt testinud kaitseväe ja NATO partnerriikide lahingumeditsiini spetsialistid. Möödunud novembris esitleti patenteeritud Sheetsplint™ lahase komplekti KVÜÕA korraldatud rahvusvahelisel sõja- ja katastroofimeditsiini konverentsil. Peatselt järgnesid esimesed tellimused Eestist ja tekkisid kontaktid eksporditurgude edasimüüjatega.