Konservatiivne lähenemine lipulaevade klassikale

Alustuseks räägime S10 ja S10+ telefonidest, mille puhul Samsung just disainiliselt just väga palju muutnud ei ole — treenimata silmale näevad need välja ülisarnased eelmisel aastal tutvustatud S9 ja S9+ telefonidele ning tarbijale on see ilmselt ka hea uudis — klassikaline disain ja mitte liiga palju pidevat kujumuutmist on tänapäevas pidevas muutuste maailmas paljude kasutajate poolt ilmselt isegi oodatud.

See aga ei tähenda, et muutusi üldse olnud pole — ekraani on trendi kohaselt loomulikult veel suuremaks aetud, siinkohal on abiks olnud ekraani ülemise ääre ära kaotamine ning esikaamerate lihtsalt auguna ekraani sisse peitmine. Nii S10 kui ka S10+ puhul annab see ekraani ja telefoni suhteks 93,1 protsenti, mis on märkimisväärne näitaja. Lisaks sellele reklaamib tootja välja, et tegemist on “maailma kõige parema värvitäpsusega” telefoniga, millele ekraanile pilku peale visates on üpris keeruline vastu vaielda. Loomulikult on olemas ekraanisisene sõrmejäljelugeja, mis toimib ultrahelitehnoloogial ning peaks seetõttu just eriliselt turvaline olema.

Tehnilistes küsimustes on samuti keeruline midagi ette heita — 8 GB muutmälu (S10+ keraamilise kattega läikival eriversioonil aga lausa kuni 12 GB!) ning kuni 512 GB (S10) või 1 TB sisemälu (S10+). Protsessorid on kaheksatuumalised — 2,8 GHz + 2,4 GHz + 1,7 GHz või olenevalt turust 2,7 GHz + 2,3 GHz + 1,9 GHz versioon. Igaljuhul, ei tohiks nende näitajate juures kellelgi mingisuguseid probleeme telefoni võimekusega tekkida.

Samsung S10 ja S10+

Peole kutsuti ka väiksem sõsar, Apple’i iPhone’ide hirm

Ilmselt üks kõige tähelepanuväärsemaid probleeme, mida inimeste suust viimase aasta-paari vältel olen kuulnud, on see, et telefonid on muutumas liiga suureks. “Ma ei taha endale suurt labidat,” on fraas, mis on nii mõnelgi tuttaval Apple’i fännil üle huulte lipsanud, kui pärida, miks just Apple’i kasuks otsustatud on.

Sellest on aru saanud ka Samsung, kes otsustaski nüüd välja tuua S10 ja S10+ telefonidest oluliselt väiksema S10e, mis seejuures võimsuse poolest olulisi järeleandmisi ei tee ning suudab “suuremate vendadega” võrdluses edukalt konkurentsis püsida.

Vasakult paremale: Samsung S10e, S10 ja S10+

Samsungi pressiruumis oli näitamisel telefoni kriiskavalt kollane versioon, mis vaatamata oma pisut kummalisele värvile sümpaatse mulje jättis. Mõnusalt käepärasel telefonil oli täpselt sama tehnoloogiaga ekraan, mis suurematel vendadel (ehk ilusate värvidega ning ere), kuid see ei olnud kumer — samuti üks asi, mille suunas Samsungi telefoni suhtes kriitikat olen kuulnud.

Protsessor on S10e-l sama, mis S10 ja S10+ telefonidel ning sees peidab end kuni 8 GB muutmälu ning maksimaalselt 256 GB sisemälu. Tõsi, täpselt iPhone XS-iga sama suurusega ekraaniga telefonil puudub ekraanisisene sõrmejäljelugeja, mis on viidud hoopis küljele, sisselülitamisnupu sisse. Sama lahendust on Samsung varasemalt katsetanud ka näiteks oma A-seeria telefonidel (nt eelmise aasta A7 puhul).

Ka on S10e-l puudu üks kaamera, mille S10 ja S10+ telefonide tagaküljelt leiab — telefotosid seega telefoniga teha ei saa, kuid lainurk- ja ülilainurkkaamerad on sellegipoolest olemas. Kui juba kaamerad jutuks tulid, mainime ka ära, et nii S10e kui ka S10 telefonidel on üks esikaamera, S10+ telefonil aga kaks tükki, millest üks on RGB sügavuskaamera, mis võimaldab esikaameral ka kujutise sügavust paremini mõista.

Võimekat 5G hiiglast ilmselt Eestis ei näe

Lisaks ühele üllatusele oli Samsungil varuks ka teine — S-seeria 5G telefon, mille näitajad on veelgi muljetavaldavamad. Telefoni ekraan on veel 0,2 tolli suurem, kui S10+ oma (ehk kokku 6,7 tolli) ning lisaks leiab telefoni tagant veel ühe lisakaamera, mis aitab teha 3D sügavusfotosid.

Tehnilised näitajad on võrdlemisi tavalised — 8 GB muutmälu ja 256 GB sisemälu, kuid selle telefoni müügiargument peitub just 5G lahendustes, mida see sisaldab. Pole küll teada, kas ja kuidas neid hetkeseisuga kasutama peaks, kuid ühel hetkel, kui 5G võrgud valmis saavad, võib neid ehk ka päriselt vaja minna. Kuna Eestis see nii pea ei toimu (alles eile kuulutati välja sageduste enampakkumine, rääkimata võrgu välja ehitamisele kuluvast ajast), siis vihjavad Samsungi esindajad, et telefoni meie regioonis oodata ei ole.

Samsungi 5G telefon on S10+ mudelist veelgi suurema ekraaniga
Samsungi 5G telefoni tagakaanel uhkeldab 5G märk

Lisaks telefonidele veel lisavidinaid

Peale telefonide tutvustas ettevõte ka veel lisaks oma uusi juhtmevabasid kõrvaklappe Galaxy Buds, mis on varasemate versioonidega võrreldes väiksemad ning kergemad (nii klapid ise kui ka nende kandmiseks mõeldud karp). Kõik S10 ja S10+ telefonide eeltellijad saavad need koos telefoniga tasuta kaasa.

Positiivne uudis, mis puudutab nii kõrvaklappe, kui ka teisi Samsungi kaasaskantavaid seadmeid, on muuhulgas see, et Samsung lubab nüüd kahe seadme vahelist juhtmevaba laadimist — nii saad oma nutitelefoniga anda lisaenergiat näiteks just nendele samadele kõrvaklappidele või ka sõbra nutitelefonile (Samsung lubas, et toetatakse ka teiste tootjate telefone). Antud funktsiooni toetavad kõik täna tutvustatud telefonid ning ka uued juhtmevabad kõrvaklapid.

Eeltellimuste vastu võtmine algab juba täna, tavamüüki tulevad telefonid 8. märtsist.

Forte reisi Londonisse toetas Samsung.