Analüüsi hinnangul on lausa 40 protsendi putukaliikide arvukus kahanemas ning juba kolmandik kõigist putukaliikidest on ohustatud. Väljasuremine toimub kaheksa korda kiiremini kui näiteks imetajate, lindude ja roomajate puhul. Kõige hullemal juhul võivad putukad juba selle sajandi lõpuks ajalugu olla.

Kui praeguse seisuga moodustab sipelgatest moodustunud biomassi hulk maailmas umbes 17 korda enam kui kogu maailma inimeste biomass, väheneb see ülikiiresti - aastas koguni 2,5 protsenti. Viimastel aastatel on täheldatud juba massiivseid putukate väljasuremisi Saksamaal ja Puerto Ricos, kuid värske analüüsi hinnangul on trend ülemaailmne.

"Kui me ei muuda oma toidu tootmise viise, surevad putukad lähiaastakümnete vältel välja. Selle tulemused Maa ökosüsteemidele on aga hävitavad," kirjutatakse analüüsis. Koostatud raporti kohaselt on peamine putukate välja suremist mõjutav tegur pestitsiidide ehk keemiliste taimekaitsevahendite kasutamine, kuid olulist rolli mängivad ka linnastumine ning kliimamuutused.

"Kui putukate väljasuremisele ei saada piiri pandud, on sellel katastroofilised tagajärjed meie planeedi ökosüsteemidele. Ohus on ka inimeste ellu jäämine," ütles The Guardianile Francisco Sánchez-Bayo, uurimuse üks autoritest. Putukate kadumisel jääks toiduta mitmed linnud, roomajad, kahepaiksed ning kalad, kes samuti selle tagajärjel hukkuda võivad.

Praegu on putukate arvukuse langemist täheldatud juba kõikjal maailmas - Ühendkuningriigis vähenes perioodil 2000-2009 liblikate arvukus põllumaadel 58 protsenti, USAs, Oklahoma osariigis on viimase 60 aastaga ära kadunud pooled kimalaste liigid.

Üksikud liigid on aga oma arvukust tõstmas, üheks selliseks liigiks on näiteks USAs elav kimalasliik Bombus impatiens. "Alati on liike, kes täidavad teiste liikide välja suremisest tekkinud tühimiku," ütles Sanchez-Bayo. Samas ei tõuse nende üksikute liikide arvukus aga sellisel määral, et kõikide kaduvate liikide hulka kompenseerida.

Sanchez-Bayo sõnul oleks probleemi lahenduseks orgaanilised farmid - uuringud on näidanud, et seal on putukaid märkimisväärselt rohkem. "Tööstulik põllumajandus on see, mis ökosüsteeme kõige enam hävitab," ütles ta. Tema sõnul kasutasid nad oma analüüsis äärmuslikku kõnepruuki, et inimesed lõpuks probleemi teadvustama hakkaks. "Kui sa mõtled selle peale, et viimase 25-30 aastaga on hävinenud 80 protsenti kogu putukate biomassist, siis see on tõsine mure."