Mõned katastroofi üle elanud koerte järglastest on tunnistatud kiirgusohututeks ning saadetud USA-sse ja Kanadasse uut elu alustama.

Kuni 2018. aastani oli loomade väljaviimine Tšornobõli keelutsoonist seadusega keelatud. Siiamaani on inimestel keelatud Tšornobõli linnas veeta järjest rohkem kui kolm nädalat. Kui kohalikud ametivõimud otsustasid kutsikatele erandi teha, korraldas tööstuskatastroofide ohvrite abistamisega tegelev heategevuslik sihtasutus Clean Futures Fund hea tervisega kutsikatele uute omanike ja kodude leidmise programmi.

„Keelutsoonist ei tohi mitte midagi välja viia,“ rääkis ühe koertest endale võtnud Christine Anderson. „Need kutsikad on esimesed, kes sealt välja pääsesid.“ Tema kaheksa kuu vanune „Tšornobõli kutsikas“ nimega Persik paistab olevat rõõmus ja hea tervise juures, kui välja arvata mõned pentsikud, tõenäoliselt karmides oludes üleskasvamisest johtuvad iseärasused.

„Talle meeldib hirmsasti kõiksugu asjade alla peitu pugeda… Ja ta ehitab pesasid,“ selgitas Anderson. „Ta tassib kokku jalanõusid ja riideid — kõike, mida leiab —, ja ehitab neist enda ümber piirdeid. Ma arvan, et see annab talle kindlustunde.“

Sihtasutuse Clean Futures Fund üks asutajaid Lucas Hixson kinnitab, et kiirgusjälgi leitakse Tšornobõli loomadelt nüüdisajal haruharva. Sellest hoolimata kontrollitakse kõikide koerte kiirgustaset ja neilt võetakse vereproovid. Koerte populatsiooni ohjeldamise huvides vanemad koerad steriliseeritakse, kutsikaid aga ravitakse ja viiakse lähedalasuvasse Slavutõtši linna koertekooli.

Rohkem kui 40 kutsikat on tunnistatud kodustamiskõlbulikeks ning kümmekond on juba ka USA pinnale jõudnud. Lisaks kutsikatele kodude leidmise programmile aitab Clean Futures Fund jätkuvalt koguda raha sadade siiamaani Tšornobõlis elavate koerte steriliseerimiseks ja vaktsineerimiseks.

*Eesti Keele Instituut soovitab nüüdisajal venepärase Tšernobõli asemel kasutada ukrainapärast nimekuju Tšornobõl.