Toona jõudsid polaarpöörise mõjud pea kõikjale USA mandriosasse, vahendab History.com. Esimesena jõudis pööris riigi lääneosasse: Mehhiko piiri ääres asuvas San Diegos, kus võib veebruarikuus temperatuur ulatuda isegi kuni 18 kraadini, oli temperatuur nullis, lääneranniku põhjaosas asuvas Seattle'is oli madalaim mõõdetud temperatuur -11 kraadi.

See oli aga kõik alles soojendus. Järgmise päeva hommikul näitas termomeeter Montana osariigi linnakese Fort Logani elanikele kuni 61 külmakraadi. Seda muidugi juhul, kui termomeeter pärast sellist äärmuslikku külma veel terve oli.

Järgneva päeva paari jooksul püstitati tänaseni püsivad õhutemperatuurirekordid mitmes eri linnas, mis võisid teineteisest isegi sadade või tuhandete kilomeetrite kaugusel olla.

Uued temperatuurirekordid said Michigani osariigis asuv Grand Rapids (-31 kraadi), Kansase osariigis asuv Wichita (-30 kraadi), samanimelises osariigis asuv Oklahoma linn (-27 kraadi), Georgia osariigi pealinn Atlanta (-22 kraadi) ja keemiatööstuse poolest tuntud Baton Rouge'i linn Louisiana osariigis (-16 kraadi).

Külma ka soojale maale

Kuid nendes osariikides polnud tegemist veel väga ootamatute temperatuuridega - mitmes nendest linnadest on ka muidu miinuskraade nähtud. Külmalaine aga liikus edasi osariikidesse, kus inimesed külma isegi unes näha ei osanud. Tampa linnas suudeti näiteks esimest korda langeva lume hulka mõõta, troopilise kliimaga harjunud Miamis aga tegid apelsinisalude omanikud enda puude ligidale lõkkeid, et kaitsta neid külma eest.

Lapsed Florida linnavalitsuse treppidel lumesõda pidamas

Jätkuks külmadele otsustas ilmataat ameeriklasi veel ka lumetormiga kostitada - USA pealinnas Washingtonis sadas maha umbes pool meetrit lund. "Kapitooliumihoone näeb välja nagu lumepalee," kirjutas toona kohalik väljaanne the Baltimore Sun. Ka teised linnad, näiteks New Orleans, said lumetormi osaliseks, kuid kohalikud elanikud ei jätnud seepärast oma Mardi Gras pidustusi pidamata.

Sõbrapäeval aga hakkas kõik taas normaalseks muutuma - Washingtonis oli näiteks paari päeva pärast juba 16 kraadi sooja. Selle tulemusel oli 22. veebruariks suurem osa linnas maha sadanud lumest juba veeks sulanud.

"Suur arktiline puhang" tekitas majanduslikult määratut kahju - ainuüksi põllukultuurid said kahjustada mitme miljoni USA dollari väärtuses, kuid hukkus ka terve hulk linde ning kalasid, kes lihtsalt surnuks külmusid. Oli ka inimohvreid: USA ilmateenistus teatas toona 105 hukkunust.