Dragonfly nime kandva missiooni raames uuritaks Titanil toimuvaid keerulisi keemilisi reaktsioone, vahendab Space.com. Rõhk sõnal "uuritaks" - NASA-l on hetkel sõelal kaks võimalikku missiooni millest vaid üks saab teoks - valikus on Titanit avastav missioon ning missioon, mille käigus mindaks komeedile proove koguma.

"Dragonfly missioon ei ole ainult huvitav kontsept, mis suudaks pakkuda huvitavat teadusinfot, vaid see on ka inseneeria vaatepunktist ka täiesti tehtav ning kulutõhus," ütles NASA teadlane Melissa Trainer Space.com-ile.

Kui Dragonfly osutub kahest projektist valituks, saadetaks see Titani poole teele 2025. aastal, sond jõuaks oma sihile 2034. aastaks. Saturni kuul hakkaks see uurima sealse atmosfääri ülakihtides tekkivaid tohutuid orgaanilisi molekule, mis tekivad seal päikesevalguse toimel.

Hetkel on Saturni suurimat kuud külastanud vaid 2005. aastal taevakeha seiranud Cassini-Huygensi sondid. "Enne seda ei teadnud me, kuidas protsessid Titanil toimuvad," ütles Johns Hopkinsi ülikooli rakendusfüüsika osakonna planeediteadlane Elizabeth Turtle. Tema sõnul oli kaksiksondidest just Cassini sond märgilise tähtsusega ning võimaldas taevakeha kohta palju uut teada saada.

Samas jäi aga palju infot ka kogumata, eriti just taevakeha atmosfääri kohta, mida Melissa Trainer võrdles pilvega. Just see atmosfäär koosmõjul kuul esinevate madalate gravitatsioonitingimustega võimaldabki seda uurima saata drooni. "Me keskendume küll palju lendamisele, kuid tegelikult veedame ka palju aega pinnal," selgitas Trainer. Tema sõnul tehakse pinnal olles valdav osa teadustegevusest.

Dragonfly missiooni peamine eesmärk on uurida Titani atmosfääris peituvate orgaaniliste osakeste keemilist koostist ning võrrelda neid Maa biosüsteemide aluseks oleva orgaanikaga.

Otsus, millise missiooniga edasi minnakse ning kas Dragonfly missioon saab valituks, tehakse selle aasta suvel.