Nimelt osutus tõeseks veebikõlakas, et Apple piirab tarkvarauuenduste abil mitme iPhone'i jõudlust ehk muudab neid aeglasemaks.

Tootja tahtis seeläbi oma sõnul vältida olukorda, kus aja jooksul jõudlust kaotanud liitiumioonaku seadme komponentide kaitsmiseks ootamatult välja lülitab. Ka pidavat selline taktika mõjuma soodsalt akude elueale.

Apple avaldas tollal ka ametliku vabanduse ja kuulutas, et kogu tänavuse aasta jooksul saab tavalisest kolm korda odavamalt soetada asendusaku, et telefoni algse jõudluse saaks taastada.

Itaalia valitsus nii leplik polnud, et kirjeldatud olukorraga leppida, ja teatas alles hiljuti, umbes nädala eest, et trahvib Apple'it telefonide aeglustamise eest 5 miljoni euroga.

Apple teatas veebruaris ka USA Kongressile, et uuemate iPhone'ide kiirust pole vaja samal põhjusel kunstlikult piirata, sest neil on nii uus vinge riistvara.

Miskipärast on tootja vahepeal aga ümber mõelnud, telefonide kägistamise feature'iks nimetanud ja piirab ka uuemate iPhone'ide jõudlust.

Hiljutine opsüsteemivärskendus iOS 12.1 muudab ka mullused kolm mudelit (8, 8 Plus, X) aeglasemaks. Kuigi muutus olla vähem märgatav kui seniste ohvriks langenud mudelite puhul, sest uued aparaadid on nii jõulised.

iOS 12.1 muudab aeglasemaks kokku kümme eri iPhone'i:

* 6 ja 6 Plus
* 6s ja 6s Plus
* SE
* 7 ja 7 Plus
* 8 ja 8 Plus
* X

Ehk siis jõudlust ei piirata 12.1 jooksutavatest seadmetest ainult kolmel tänavusel uudismudelil Xs, Xs Max ja XR.

Tekib siiski küsimus, et kas kalli nutitelefoni aku peakski juba aastase kasutamise järel märgatavalt viletsamaks muutuma? Või siis teised tootjad piiravad ka salaja jõudlust (sülearvutite vallas on see näiteks tavaline) ja pole lihtsalt vahele jäänud?

Itaalia valitsus trahvis Apple'iga samal ajal samal põhjusel veel muide Samsungit, kuigi pole teada, milliseid telefone viimane aku säästmiseks kunstlikult aeglasemaks muutis.