Kogu maailma silmad olid suunatud Pariisile, kus miljonid prantslased tänavail marssisid ja isegi stripparid streikisid. Puhkemas oli revolutsioon, mis ähvardas levida üle kogu maailma, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Küsimus „Kas teil tuld on?“ sundis Prantsuse noorsoo- ja spordiministri Francois Missoffe’i üllatunult ümber pöörama. Tema ees seisis ninaka olemisega punapäine nooruk.

Sellel jäisel 1968. aasta jaanuaripäeval olid minister ja tema saatja tulnud lühivisiidile Pariisi läänepoolsesse eeslinna ehitatud Nanterre’i ülikoolilinnakusse, et avada uus ujumisbassein. Üliõpilased elasid seal aga viletsates tingimustes. Nende hulgas oli ka punapäine sotsioloogiatudeng Daniel Cohn-Bendit.

Kui noormees oli suitsule tuld saanud, küsis ta Missoffe’ilt täiesti spontaanselt, hääletoonis süüdistav noot: „Musjöö minister, ma olen lugenud teie raamatut. 400 lehekülge noortest, ent mitte sõnagi seksuaalsusest?“

Täpselt nagu tema kaastudengid, unistas Cohn-Bendit ühiselamust, kus mehed ja naised elaksid vabalt sama katuse all.

Tol ajal hoiti noori inimesi rangelt lahus. Tüdruk võis noormehe tuppa minna alles siis, kui oli üle 21 aasta vana – või kui tema vanemad selleks loa andsid. Noortele meestele oli vastassugupoole külastamine täielikult keelatud.

Nanterre’i üliõpilaskodud asusid väsinud tööstusrajoonis ja ülikool ise polnud samuti meeliülendav. Õppejõude oli liiga vähe ja loenguruumid väga väikesed. Korduvalt olid noored oma muredega valitsuse poole pöördunud, kuid kuulsid vastuseks üksnes kõmisevat vaikust.

Oma uues raamatus Prantsusmaa noortest väitis minister muu hulgas, et noortel pole raske säästa – „noorel mehel auto ja noorel naisel pruutkleidi jaoks“. Just seda tüüpi šokeerivaid avaldusi ei suutnud Cohn-Bendit taluda. Seetõttu päris ta uuesti. „Miks ei ole te oma noortest kõnelevas raamatus maininud seksuaalset allasurutust?“

Minister lõikas seepeale järsult: „Sellise näoga nagu teil pole mingi ime, et teil probleeme on. Miks ei jahuta te ennast ülikooli äsja valminud ujumisbasseinis?!“

Ei minister ega noor üliõpilane aimanud, et nende juhuslikul kohtumisel on kaugeleulatuvad tagajärjed. Vestlusest, mis algas viisaka tuleküsimisega, sai säde, mis süütas mässuleegi ning viis Prantsusmaa kodusõja lävele.

Loe sündmustest lähemalt augustikuu Imelisest Ajaloost!