Hetkel pole kosmoseaparaat Hayabusa2 veel 900-meetrise läbimõõduga taevakehale laskunud, vaid püsib sellest umbes 20 km kaugusel. Asteroidi kaugus Maast on umbes 280 miljonit kilomeetrit.

Maandumispaiku leida on keeruline

Sügisest alates on kavas Hayabusa2-ga kolm korda Ryugu pinnale laskuda (iga kord vaid mõneks sekundiks, sest taevakeha pind on väga kuum), et proove võtta. Kuid esimesed kaks kuud otsib kosmoseaparaat kõigepealt sobivaid maandumispaiku.

Jaapani kosmoseagentuuri JAXA fotodelt paistab Ryugu rohkem kuubikujuline kui ümar. Asteroidil on mitmeid suuri kraatreid, mis teevad projektijuht Yuichi Tsuda sõnul maandumispaikade otsimise keeruliseks ja huvitavaks.

Asteroid Ryugu.
Esimene laskumine on kavas septembris või oktoobris. Enne viimast laskumist järgmise aasta kevadel on plaanis aga asteroidi tulistada “väikse portatiivse löökkehaga” SCI (ingl Small Carry-on Impactor), mis sisuliselt kujutab endast kosmilist tankitõrjemürsku. See koosneb koonusekujulisest nn vormilaengust, mille põhja katab kahe kilo raskune vasekiht.

Asteroidi pinna pihta tulistamisel lõhkelaeng plahvatab ja vasekiht muutub sulametallist kuuliks, mis lööb asteroidisse kraatri, tuues pinnale ainest, mis on miljardite aastate vältel püsinud päikesevalgusest ja hävitavast kiirgusest puutumatuna.

Hüppavad kulgurid

Hayabusa2 ise on sel ajal asteroidi teise külje taga peidus ja ootab paar-kolm nädalat, et prügi- ja tolmupilv vaibuks. Siis üritatab sond tekkinud kraatris või selle ligiduses asteroidile laskuda, et lisaks varasematele pinnaseproovidele ka sügavamalt pärit proove võtta. Ja siis on kojusõit.

Lisaks viib kosmoseaparaat asteroidile ka kolm kulgurit Minerva II, millel pole küll rattaid, kuid mis suudavad asteroidi pinnal aeglaselt ringi hüpelda. Veel toimetab Hayabusa2 asteroidi pinnale sakslaste-prantslaste ühistöös valminud maanduri, mis on varustatud nelja erineva vaatlusseadmega.

Asteroidid on ühed kõige vanemad objektid Päikesesüsteemis. Nende uurimine aitab meil mõista Maa varajasi arengujärke, muuhulgas ka ookeanide ja elu tekkelugu.

Hayabusa2 startis detsembris 2014 ja peaks tagasi Maale jõudma 2020. aasta lõpus. Esimene Hayabusa missioon vältas aastail 2003-2010. See tõi proove ühelt teist tüüpi asteroidilt ja missioon võttis lõpuks kolm aastat rohkem aega kui oli plaanitud, kuna kosmoseaparaati tabasid mitmed tehnilised viperused.